În cadrul Sesiunii științifice "Tendințe în biologie: de la molecule la sisteme complexe", împreună cu colega mea, dna. conf. dr. Simina Stanc, ne-am propus să reunim în secția "În căutarea identității ascunse în pământ. Abordări bioarheologice" studii recente de bioarheologie.
Abordarea bioculturală, caracteristica principală a studiului bioarheologic, asigură o interpretare culturală şi socială a datelor obţinute prin metode biologice şi nu numai. Cercetările bioarheologice se încadrează în seria de investigații care contribuie la caracterizarea cât mai completă a vechilor comunităților umane, a paleomediului, prin furnizarea de informații privind utilizarea anumitor plante și animale pentru subzistență, gestionarea fondului forestier, preferința și chiar specializarea în utilizarea anumitor specii. De asemenea, se pot obține informații privind aspecte legate de agropastoralism sau detalii ce țin de vechile ritualuri. Toate acestea contribuie la caracterizarea comportamentului comunităților din trecut în anumite condiții de mediu, la identificarea mecanismelor de ocupare a spațiului în interiorul și exteriorul așezărilor din vechime, la evoluția în strânsă legătură cu mediul înconjurător.
Sesiunea științifică se va desfășura on-site (la UAIC Iași) și online, în perioada 27-28 octombrie 2023, iar participarea este condiționată de completarea on-line a formularului de înscriere (în română sau în engleză) până la data de 30 septembrie 2023, accesând link-ul: http://cercetare.bio.uaic.ro/SSFB/2023/inscriere.html.
Sursa informațiilor Mihaela Danu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu