Banca Națională a României și Alpha Bank organizează, în perioada septembrie 2023 – martie 2024, expoziția temporară „Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”. Timp de jumătate de an, vizitatorii Muzeului BNR vor putea admira câteva dintre cele mai rare și valoroase monede din lume, care fac parte din Colecția Numismatică Alpha Bank.
Conceptul expozițional propune o călătorie imaginară în lumea Greciei și a Romei antice, prin intermediul poveștilor redate pe fiecare dintre cele 100 de monede expuse. Publicul va descoperi, astfel, nu doar istoria monedei, ci și rolul ei în conturarea identității culturale a grecilor în Antichitate. Pe cele două fețe ale unei monede au fost reprezentați zei și eroi, lideri și evenimente istorice, elemente din natură și monumente de arhitectură, chiar și concepte și idei, toate fiind pentru noi un izvor de primă mână pentru cunoașterea lumii antice greco-romane.
Pentru prima dată în România, publicul va putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 - 600 î.Hr. Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.
Nu în ultimul rând, expoziția cuprinde și o secțiune dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, în cadrul căreia 10 monede rare dintre cele expuse sunt prezentate sub forma unor replici supradimensionate, însoțite de descrieri transcrise în alfabetul Braille.
Expoziţia este deschisă începând din 22 septembrie 2023, până la începutul lunii martie 2024, şi poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.
Sursa informațiilor BNR.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu