#MuzeulOltenieiCraiova
𝙀𝙭𝙥𝙤𝙣𝙖𝙩𝙪𝙡 𝙡𝙪𝙣𝙞𝙞 𝙖𝙥𝙧𝙞𝙡𝙞𝙚 𝙡𝙖 𝙎𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙖 𝙙𝙚 𝙎̦𝙩𝙞𝙞𝙣𝙩̦𝙚𝙡𝙚 𝙉𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞𝙞
𝗕𝗮𝗿𝘇𝗮 𝗻𝗲𝗮𝗴𝗿ă (𝗖𝗶𝗰𝗼𝗻𝗶𝗮 𝗻𝗶𝗴𝗿𝗮 𝗟𝗶𝗻𝗻𝗮𝗲𝘂𝘀 𝟭𝟳𝟱𝟴)
𝗕𝗮𝗿𝘇𝗮 𝗻𝗲𝗮𝗴𝗿ă este o specie de talie mare, migratoare, rară și solitară din familia 𝘊𝘪𝘤𝘰𝘯𝘪𝘪𝘥𝘢𝘦 (ord. 𝘊𝘪𝘤𝘰𝘯𝘪𝘪𝘧𝘰𝘳𝘮𝘦𝘴 , clasa 𝘈𝘷𝘦𝘴). În sezonul cald are o răspândire discontinuă în zona temperată din Europa şi Asia; iarna se deplasează în Africa, respectiv în sudul continentului asiatic.
În ţara noastră este prezentă ca oaspete de vară (din martie-aprilie până în septembrie-octombrie) în vecinătatea lacurilor şi râurilor, de unde își procură hrana. Se hrănește îndeosebi cu pești, dar își completează dieta și cu alte vertebrate (broaște, tritoni, șopârle, șerpi, șoareci, chiar și păsări de talie mică - în special pui) sau nevertebrate acvatice (moluște, crustacee, insecte). Pentru cuibărit preferă arborii înalți din păduri întinse și liniştite, aflate în vecinătatea zonelor umede, de la șes până în zona subcarpatică. Cuiburile sunt masive, ca și la barza albă, sunt construite din crengi și căptușite cu iarbă și mușchi, fiind refolosite (adesea de către aceiași pereche) mulți ani la rând.
Datele privind cuibăritul berzei negre în țara noastră sunt disparate şi relativ puţine. În județul Dolj, cuibăritul acestei specii a fost consemnat prima dată de prof. Florea Găină (1981), în pădurea Branişte/Stejarul, situată la cca, 3 km nord de localitatea Bistreţ. În 2008, T. Papp şi C. Fântână (2008) estimau că există cca. 10-30 perechi cuibăritoare în siturile Natura 2000 Calafat-Ciuperceni-Dunăre (ROSPA0013) şi Confluenţa Jiu-Dunăre (ROSPA0023), fără să aducă alte precizări, iar în 2013, 𝘔𝘪𝘳𝘦𝘭𝘢 𝘚𝘢𝘣𝘪𝘯𝘢 𝘙𝘪𝘥𝘪𝘤𝘩𝘦&𝘈𝘥𝘳𝘪𝘢𝘯 𝘐𝘭𝘪𝘯𝘰𝘪𝘶 au descris pe larg cuibăritul unei perechi semnalate la circa 2 km sud de localitatea Murgași (𝘈𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘳𝘦𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘬 (𝘊𝘪𝘤𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘯𝘪𝘨𝘳𝘢 𝘓. 1758) 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘚𝘰𝘶𝘵𝘩-𝘞𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘶𝘯𝘵𝘳𝘺 - 𝘋𝘰𝘭𝘫 𝘊𝘰𝘶𝘯𝘵𝘺), în Oltenia. Studii şi comunicări, Ştiinţele Naturii, Muzeul Olteniei Craiova, 29(2): 204-208).
În cursul investigațiilor noastre, cele mai semnificative efective de barză neagră le-am înregistrat în timpul pasajului de toamnă în preajma bălților Arcer și Lata, din lunca inundabilă a Dunării (25-35 exemplare la 17-18 august 2007 și 10-15 ex. la 13 august 2019) şi pe ostrovul Acalia, din dreptul localităţii Desa (7-12 ex., august 2006-2009). Lacul Bistreţ este, de asemenea, un punct de atracție pentru această specie, mai ales ca zonă de hrănire, însă numărul exemplarelor semnalate de noi, aici, este relativ modest (2-7 ex.), cele mai timpurii fiind observate la sfârşitul lunii martie, iar cele mai târzii în prima decadă a lunii octombrie.
𝘓𝘢 𝘯𝘪𝘷𝘦𝘭 𝘦𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘢𝘯 𝘴𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘪𝘮𝘦𝘢𝘻ă 𝘰 𝘱𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢ț𝘪𝘦 𝘥𝘦 8000 – 14000 𝘱𝘦𝘳𝘦𝘤𝘩𝘪, 𝘪𝘢𝘳 î𝘯 ț𝘢𝘳𝘢 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳ă î𝘯𝘵𝘳𝘦 400-800 𝘥𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘦𝘤𝘩𝘪 𝘤𝘶𝘪𝘣ă𝘳𝘪𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦, 𝘮𝘰𝘵𝘪𝘷 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘣𝘢𝘳𝘻𝘢 𝘯𝘦𝘢𝘨𝘳ă 𝘦𝘴𝘵𝘦 î𝘯𝘴𝘤𝘳𝘪𝘴ă î𝘯 𝘊𝘢𝘳𝘵𝘦𝘢 𝘙𝘰ş𝘪𝘦 𝘢 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘥𝘪𝘯 𝘙𝘰𝘮â𝘯𝘪𝘢 (2005) 𝘤𝘢 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘦 𝘷𝘶𝘭𝘯𝘦𝘳𝘢𝘣𝘪𝘭ă.
Principalele amenințări sunt provocate de restrângerea şi/sau deranjarea pădurilor în care sunt amplasate cuiburile și împuținarea resurselor trofice ca urmare a restrângerii zonelor umede.
𝗘𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘅𝗽𝘂𝘀 a fost naturalizat în laboratorul de preparare-restaurare al muzeului și 𝗮𝗿𝗲 𝗼 𝗱𝗲𝗼𝘀𝗲𝗯𝗶𝘁ă 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿-ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗶𝗳𝗶𝗰ă, motiv pentru care a fost 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘢𝘵 î𝘯 𝘤𝘢𝘵𝘦𝘨𝘰𝘳𝘪𝘢 𝘍𝘖𝘕𝘋 𝘢 𝘗𝘢𝘵𝘳𝘪𝘮𝘰𝘯𝘪𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘕𝘢ț𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭. Este o pasăre tânără care a fost găsită în stare precară (slăbită și rănită) în localitatea Bistreț (sudul județului Dolj) la 13.01.2004 și poartă un inel la piciorul drept, iar în urma decodificării datelor inscripționate a reieșit că 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶𝗻𝗲𝗹𝗮𝘁ă î𝗻 𝘀𝘁𝗮𝗱𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝘂𝗶 (𝗹𝗮 𝗰𝘂𝗶𝗯), 𝗹𝗮 𝟬𝟰.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟬𝟯, î𝗻 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗕𝗮𝗻𝘀𝗸𝗲 (𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁 𝗩𝗿𝗼𝗻𝗼𝘃 𝗡𝗮𝗱 𝗧𝗼𝗽𝗹𝗼𝗻) 𝗱𝗶𝗻 𝗲𝘀𝘁𝘂𝗹 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗮𝗰𝗶𝗲𝗶.
Material documentar: d-na Muzeograf dr. 𝘔𝘪𝘳𝘦𝘭𝘢 𝘚𝘢𝘣𝘪𝘯𝘢 𝘙𝘪𝘥𝘪𝘤𝘩𝘦, #SecțiadeȘtiințeleNaturii, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu