Exponatul săptămânii – “Blid cu reprezentarea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul”
În preajma zilei de Sf. Gheorghe (23 aprilie), prezentăm un obiect având o tematică dedicată acestei sărbători cu semnificații multiple – un blid din ceramică, lucrat în maniera binecunoscută a ceramicii galițiene de tip Kuty de către olarul Constantin Colibaba (n. 1900- d. 1975) din Rădăuți, județul Suceava.
Sfântul Gheorghe este prezentat în centrul piesei, pe un fond de angobă (alb-ivoire), conturul fiind realizat prin tehnica sgrafitării. Paleta cromatică se rezumă la trei nuanțe (marca centrului Kuty): verdele, galbenul și brunul. Pereții vasului sunt decorați cu șapte motive geometrice - arce de cerc conturate cu motive punctiforme și suprafețe hașurate, delimitate de grupuri de câte patru cercuri dispuse vertical. Pe margini apar trei cercuri concentrice trasate cu brun.
Personaj real, soldat în armata împăratului roman Dioclețian (secolele III-IV), Sfântul Gheorghe este redat în iconografie în postură ecvestră, străpungând cu sulița un balaur despre care se povestește că era aciuat într-o cetate, unde ucidea copiii localnicilor. Această ipostază a Sfântului, de altfel cea mai cunoscută reprezentare a sa, simbolizează de fapt biruința binelui asupra răului.
În lumea satului românesc, Sfântul Gheorghe se bucură de o mare cinstire, fiind unul dintre sfinții cu mare ținere printre țărani.
Cunoscută în popor sub numele de Sângiorz, ziua de 23 aprilie marchează începutul anului pastoral, Sfântul Gheorghe fiind considerat patron al păstorilor și ocrotitor al animalelor. Totodată, legendele populare l-au consacrat drept străjer al timpului și purtător al cheilor vremii, înzestrat cu puterea de a deschide sau închide anotimpul cald, fiind un adevărat hotar al anotimpului rece.
Printre țărani, popularitatea Sfântului este atât de mare încât chipul său apare redat nu doar pe icoane, ci și pe obiecte din ceramică sau lemn.
Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu