TIPARUL PENTRU PODOABE de la Orbeasca de Sus (jud. Teleorman)
Tiparul de lut a fost descoperit în anul 1970 de către arheologul Emil Moscalu, pe suprafața fortificației de pământ de la Orbeasca de Sus. Piesa nefiind găsită într-un context stratigrafic clar, poate aparține Hallstatt-ului timpuriu, culturii Basarabi sau sec. IV-III î.Hr.
Este confecționat din lut fin, compact, ce are în compoziție foarte puțin nisip și mică. Exteriorul și lateralele sunt foarte bine arse la roșu-cărămiziu. Interiorul este ars secundar având o culoare maroniu-negricioasă, posibil de la folosirea în procesul turnării. Are o formă ovoidală, cu partea activă plată și dimensiunile de 6,80x5,20x2,20 cm. La unul dintre capete are o adâncitură semicirculară ce provine de la canalul prin care se turna metalul lichid în formă.
Piesa este de fapt doar o valvă de la un tipar dublu în care se turna metal în vederea obținerii unei bijuterii. Amprenta are dimensiunile de 3,70x2,30 cm și o adâncime de cca 1,5 mm. Bijuteria rezultată avea o formă alungită fiind formată din două zone (registre) suprapuse și unite, cea de sus fiind triunghiulară, iar cea din partea inferioară pătrată, ambele având unghiurile de jos rotunjite. Deasupra registrului triunghiular este o adâncitură circulară ce servea posibil la realizarea perforației de care se agăța bijuteria. Este decorată printr-un grup de împunsături în partea superioară și 5 incizii paralele, verticale în registrul inferior.
(Bibliografie: Emil Moscalu, Corneliu Beda, „Noi cetăți traco-getice”, în Cercetări Arheologice, Muzeul de Istorie al RSR, III, 1979, p.361-373).
Sursa informațiilor aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu