O parte din obiectele descoperite
Comoara din soba bisericii
Un alt secret al Bisericii Manea Brutaru, dezvăluit în momentul înlăturării pardoselei moderne, a fost descoperirea bazei unui coș de sobă, umplut cu o „comoară” arheologică.
La momentul construirii bisericii, soba a fost amplasată în colțul nord-estic al pronaosului format din peretele nordic al bisericii și pilastrul nordic care demarca încăperea pronaoslui de naos. O altă sobă a fost amplasată de partea cealaltă a pronaosului, în colțul de sud-est.
Undeva spre mijlocul secolului al XIX-lea, biserica intră într-un amplu proces de reabilitare. Cutremurul din 1838 a provocat mari pagube clădirii, fiind dărâmate chiar cele două turle ale bisericii. Cu această ocazie, cu fonduri limitate, au fost refăcută una dintre turle, un acoperiș fals care să mascheze lipsa celei de-a doua turle, fresca originală a fost acoperită cu o nouă pictură realizată în ulei, sobele au fost dărâmate și o altă pardosealăa acoperit vechiul paviment din cărămidă și urmele celor două sobe.
Cercetarea arheologică a suprins în teren structura semicirculară a bazei coșului sobei de la nord. Existența sobelor a fost atestată și de găuruile astupate din pereții exteriori ai biserici care permiteau trecerea coșului prin zid. Deoarece pictura în ulei acoperea găurile la interior, acestea au fost suprinse doar pe exteriorul pereților la momentul înlăturării tencuielii care acoperea zidăria. Baza sobei de la est nu s-a păstrat, fiind distrusă în întregime.
Structura semicirculară, care reprezintă baza coșului descoperit la nord, a fost construită din cărămidă și mortar, iar la exterior a fost tencuită. În interior, după demantelarea sobei și a coșuiui, în groapa de aprox. 0,25 m au fost aruncate pentru nivelare diverse obiecte. Astfel, printre pământ, nisip și fragmente de cărămidă, au fost descoperite un castron din ceramică, o cană din ceramică, sticle, diverse recipiente cilindrice din sticlă, globurile de sticlă ale unor candele, numeroase cuie din fier, balamale, o lamă de cuțit, o linguriță, un recipient cilindric din plumb, un cercel din sticlă, două fragmente dintr-o miniatură sau iconiță de plumb și alte fragmente din bronz.
Au mai fost identificate două monede (din care una otomană din argint), dar și fragmente din tencuiala originală a bisericii, cu fresca realizată în diverse culori și fragmente de stucatură. Toate obiectele descoperite sunt acum în proces de restaurare.
Drd. Diana Sonu, colaboratoare a Biroului Istorie Veche și Arheologie #MMB
Sursa informațiilor MMB.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu