luni, 3 iulie 2023

Ceramică Arheologică Restaurată în Laboratorul Zonal de Restaurare

 

Exponatul Lunii Iulie
Ceramică Arheologică Restaurată în Laboratorul Zonal de Restaurare
Cine nu a simțit vreodată urmele lăsate de trecerea timpului? La #mnab, timpul nu numai că și-a lăsat amprenta, dar a țesut și povești neașteptate, înfășurate în obiecte care la prima vedere pot părea banale, precum aceste cănițe ceramice.
Descoperite în fortificația preistorică de la Cornești - Iarcuri, aceste cinci cănițe ceramice ne-au stârnit imaginația. Aceste relicve din epoca bronzului târziu, dezgropate în 2021, au fost martore la sute de ani de istorie.
Dar, așa cum timpul nu iartă, nici ele nu au scăpat neatinse de trecerea anilor. Solul, silicații și alte materii și-au pus amprenta asupra lor, determinându-ne să ne implicăm pentru a le readuce la viață.
Și astfel a început un proces meticulos de restaurare în Laboratorul Zonal de Restaurare. De la înlăturarea pământului, la curățare și până la refacerea părților lipsă cu ipsos de modelaj, fiecare etapă a avut rolul său în reînvierea poveștii lor tăcute.
În studioul de fotografie, așezate sub reflectoare (ca-ntr-o zi de sărbătoare), cănițele au stat mândre, știind că vor fi, pentru o lună, vedetele muzeului; exponatul lunii iulie.
Cănițele sunt mai mult decât niște obiecte vechi. Sunt povești în sine, sunt ecouri ale unui timp uitat, sunt conexiuni cu strămoșii noștri.
Vă invităm așadar să luați parte alături de noi la această călătorie în trecut. Și nu doar acum, ci în fiecare zi. Pentru că la #mnab, istoria nu este doar un subiect de studiu. Este o aventură, este o poveste care continuă să fie scrisă și cu drag împărtășită cu voi, dragii noștri urmăritori.

#mnab #exponatullunii #restaurare

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu