Set de accesorii de harnașament compus din 8 obiecte: o aplică fruntar (prometopidion) zoomorfă (MNIR nr. inv. 89575); două aplici (aripi) pentru fălcele, din electrum (MNIR nr. inv. 89576, cea de-a doua fragmentară nu este expusă); două aplici zoomorfe (coarne) (MJBT nr. inv. 14425 și 14426); o zăbală compusă din două psalii cu terminații avimorfe – capete de păsări de pradă (MJBT nr. inv. 1149 și 1150) și muștiuc din fier (MJBT nr. inv. 14424)
Loc de descoperire: Stâncești (com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani)
Datare: Secolul V a. C.
Un set foarte rar de accesorii de harnașament, o mărturie a civilizației călăreților nomazi din stepe de la jumătatea mileniului I a.C. Piese de factură scitică descoperite în mediu getic, cu prilejul cercetărilor arheologice efectuate cu mai bine de jumătate de secol în urmă, în cetatea nr. II de la Stâncești.
Ansamblu reconstituit în premieră și etalat cu prilejul acestei expoziții, obiectele fiind componente ale unui set fastuos de harnașament , ce reprezintă (cel mai probabil) o mască a unui cal, cea mai vestică descoperire de acest fel, după datele cunoscute până în prezent. Despre cum va fi ajuns un asemenea bun de prestigiu specific lumii scitice într-o locuință dintr-o cetate getică putem doar presupune: fie este vorba de o pradă de război sau un dar (schimb la distanță) între personaje de rang, în ambele cazuri putând fi luat în considerare chiar și calul care va fi purtat un asemenea căpăstru cu ornamentație foarte elaborată, fie ar putea fi rezultatul jefuirii unui tumul scitic cu inventar bogat din spațiul nord-pontic.
Prin numărul, forma și stilul aplicelor de căpăstru, acestea se aseamănă cu cele dintr-o serie de descoperiri scitice din zona nord-pontică și spațiul stepelor euro-asiatice, dar și cu o reprezentare figurată din mediul tracic. Simbolistica unora dintre elementele figurate pe diversele obiecte componente ale acestei măști foarte elaborate este specială, lăsând să se întrevadă unele credințe spirituale ale populațiilor antice (greci, sciți, traci) din zona vest-pontică în sec. V a. C.
Text: dr. Corina Borș
Fotografii: ing. Marius Amarie
Machetă reconstituire ecvestră: Cătălin Burtea
Desen: Radu Oltean
Piesa poate fi admirată în cadrul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la sfârșitul lunii.
Sursa informațiilor Muzeul Virtual.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu