Exponatul lunii 𝓪𝓾𝓰𝓾𝓼𝓽, #SecțiaȘtiințeleNaturii# 𝑀𝑈𝑍𝐸𝑈𝐿 𝑂𝐿𝑇𝐸𝑁𝐼𝐸𝐼 𝐶𝑅𝐴𝐼𝑂𝑉𝐴
𝓜𝓐𝓛𝓐𝓒𝓗𝓘𝓣
Este un carbonat de cupru hidratat având formula chimică 𝗖𝘂𝟮(𝗖𝗢𝟯) (𝗢𝗛)𝟮.
Denumirea mineralului provine din limba latină - 𝗺𝗼𝗹𝗼𝗰𝗵𝗶𝘁𝗶𝘀 - care la rândul său provine din limba greacă μαλάχη (𝗺𝗮𝗹á𝗰𝗵ē) ceea ce înseamnă 𝗻𝗮𝗹𝗯ă (Malva sylvestris), o plantă din familia Malvaceae, denumire datorată culorii verzi intense a mineralului, asemenea frunzelor nalbei. În unele lucrări de mineralogie apare sub denumirea 𝘮𝘢𝘭𝘢𝘩𝘪𝘵.
Sistem de cristalizare: monoclinic.
Se prezintă sub formă de mase compacte, cruste, stalactite, corpuri reniforme cu structură radiară, uneori dungate. Mai rar apare sub formă de cristale aciculare.
Culoarea mineralului este verde cu multiple nuanțe, cea mai frecventă fiind verde smarald.
Duritatea este mică -3,5- 4, fiind un mineral fragil. Clivajul este bun, iar densitatea de 3,6 - 4,05 g/cm³. Datorită durității reduse și desității mari malachitul se rupe ușor în bucăți.
Se formează în zona de oxidație a minereurilor de cupru ca urmare a reacțiilor dintre sulfați și carbonați.
Acum mai bine de 𝟲𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶, în Egiptul antic, din malachit se confecționau amulete împotriva deochiului și scarabei aducători de noroc, iar praful rezultat din măcinarea mineralului era folosit ca material cosmetic pentru colorarea pleoapelor.
A fost descoperit în cantități mari în Rusia, Chile, Australia, Zambia, Zair, Namibia, Italia, SUA. În România apare la Cârlibaba, Pojorâta, Baia de Aramă, Căzănești, Somova, Cavnic, Săcărâmb etc.
Utilizări: piatră semipretioasă, piatră ornamental-decorativă (stâlpi de susținere), în industria culorilor, uneori ca sursă de cupru, iar apoi întregi.
Exponatele provin din Congo și aparțin 𝗖𝗼𝗹𝗲𝗰ț𝗶𝗲𝗶 𝗩𝗶𝗱𝘂 a Secției de Ș𝘵𝘪𝘪𝘯ț𝘦𝘭𝘦 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘪.
Exponatul I. Masă reniformă, culoare verde smarald;
Exponatul II. Malachit fibros, culoare de la verde închis la verde satinat;
Exponatul III. Crustă cu depuneri sub formă de stalactite;
𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘥𝘦: 𝘥𝘳. 𝘈𝘶𝘳𝘦𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘗𝘰𝘱𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘵 𝘮𝘪𝘯𝘦𝘳𝘢𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦 ș𝘪 𝘱𝘢𝘭𝘦𝘰𝘯𝘵𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦, ș𝘦𝘧 𝘚𝘦𝘤ț𝘪𝘢 Ș𝘵𝘪𝘪𝘯ț𝘦𝘭𝘦 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘪, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪.
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu