marți, 23 august 2022

Fladern - o tehnică adusă şi dezvoltată de saşi (landleri)

 Role cu alimentare pentru pori

 

Unelte pentru pori


Role de cauciuc


Ștampile



Șablon în oglindă

Fladern - o tehnică adusă şi dezvoltată de saşi (landleri)

 
Este o tehnică venită şi dezvoltată odată cu aşezarea landlerilor în ţinutul Transilvaniei, în zona Sibiului, la începutul secolului al XIX-lea. Austriecii obligați să-și părăsească locurile natale şi să se stabilească în Transilvania în timpul lui Carol al VI-lea şi a Mariei Tereza, ca urmare a refuzului de a trece la religia catolică, sunt cunoscuți sub numele de "landleri". "Landlerii" în sensul adevarat al cuvântului erau, însa, doar cei deportați din Land der Enns sau "Landl", o regiune din Austria Superioară.
Tehnica fladern este, într-o traducere simplă, imitarea texturii fibrelor lemnului prin vopsire. Cei mai buni pictori decoratori urmau cursurile unei școli, ca cea de la Viena - Școala de pictură Hagelstein (”Colegiul de lemn și imitație de marmură”). Imitarea unor esenţe, fibre sau texturi de lemn (stejar, nuc, mahon, lemn de trandafir) ajunge să fie ridicată la nivel de artă. Manualele care prevăd tehnica de execuţie menționează diverse tipuri de redare a acestora prin pictură, tehnica petelor de apă, a glasiurilor şi glazurilor. Pigmenţii utilizaţi sunt de bună calitate, iar ca verniluri se foloseşte destul de frecvent șellacul și colofoniul.
Uneltele folosite sunt diverse pensule şi perii, realizate din păr de bursuc, pensule deget, perii cu dinţi de furculiţă, piepteni din corn, carapace de ţestoase, metal, lemn sau cauciuc și piele. Pentru a uşura munca, au fost inventate diferite role (uneori numite role de pori, tocmai fiindcă imitau structura porilor lemnului), această tehnică fiind menționată ca ”Tiefporeiche” şi ştampile care imitau textura diferitelor specii de lemn. Pe lângă aceste unelte au existat și șabloane care imitau fibra lemnului.
Muzeul de Etnografie Brașov, prin filialele sale, expune o serie de obiecte care ilustrează foarte bine folosirea tehnicii descrise mai sus. Nu trebuie decât să le treceți pragul pentru a le admira și pentru a afla alte informații utile despre această tehnică. 


Sursa: http://www.dekorationsmalerei.at/historische-maltechniken/

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu