𝐄𝐱𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞
Rozariu cu cinci răni confecționat din os
Cercetarea arheologică preventivă a MNAB în Dudeștii Noi (2020-2021) a scos la iveală o necropolă creștină romano-catolică de la mijlocul secolului al XVIII-lea cu 300 de morminte, ordonate de-a lungul străzii Dealului. Au fost recuperate rozarii, cruciulițe, medalioane, semne de pelerinaj și alte motive de credință populară creștină. 𝐂𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐬 𝐚𝐫𝐭𝐞𝐟𝐚𝐜𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐫𝐨𝐳𝐚𝐫𝐢𝐮 (𝐟𝐫𝐚𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞) 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐬 𝐬𝐜𝐮𝐥𝐩𝐭𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐚𝐭.
Ajutoare pentru rugăciune, mătăniile, au proliferat începând cu secolul al XVI-lea. Un singur exemplar al așa-numitului Rozariu cu cinci răni confecționat din os, o particularitate răspândită în sudul Germaniei și Europei, a fost găsit în mormântul cu nr. 79/2021.
Ce este un rozariu? La început se numea „paternoster șnur” și se folosea când se spunea rugăciunea „Hail Fifty” sau „Psaltirea Mariană” (50 de „Ave Maria”).
Cuvântul „rozariu” (rosarium – latină), a avut doar sensuri profane până în secolul al XIII-lea, desemnând colecții de poezii sau, simplu, o coroniță de trandafiri adevărată. Termenul de rozariu a început să fie folosit pentru rugăciunea celor 50 de „Ave Maria” începând cu mijlocul secolului al XIII-lea.
Coarda de rugăciune creștină își are originea în mănăstiri. Încă din secolele al III-lea, pustnicii din deșert își înnodau corzi pentru a putea număra rugăciunile repetate. În secolul al VI-lea și irlandezii făceau la fel. Corzile de rugăciune erau de mare ajutor pentru călugării laici care trebuiau să recite pe de rost un anumit număr de rugăciuni în loc de psalmii prescriși, deoarece nu știau să citească. Deoarece rugăciunea „Tatăl Nostru” era cea mai frecventă, șnurul a primit numele de „cordonul paternoster”.
Rozariile au avut, în timp, forme variate: de la simple cordoane de cânepă cu noduri, la semințe de fructe înfiletate, mărgele de lemn, lanțuri cu mărgele de sticlă, perle de nucă sau pietre prețioase. De-a lungul istoriei, au existat rozarii cu modele foarte prețioase care au fost oferite cadou. (P. Benno Mikocki și Josef Bauer; Der Rosenkranz - Rhythmus des Himmels, Sankt Ulrich Verlag)
#mnab #exponatullunii
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu