O zăbală de epocă medievală din colecția veche a muzeului este ”Exponatul săptămânii” pentru perioada 26 aprilie - 3 mai 2022. Exponatul se poate observa la standul special amenajat la intrarea în muzeu.
Acest artefact face parte din harnașamentul utilizat în perioada medievală și se poate data între secolele XVII – XVIII. Încadrarea tipologică se face și în funcție de tipul de psalie, adică brațele laterale prelungite de care erau prinse curelele dârlogilor. Este o zăbală din fier, realizată prin batere la cald, lungimea maximă a psaliei este de 15 cm, lățimea maximă e de 4,5 cm, iar grosimea de 0,8 cm. La un capăt trapezoidală, ca mai apoi să aibă două inele arcuite în capătul de jos. Cântărește 406 grame. Partea de care se mușca este o bara de fier de formă unghiulară și care prezintă pe ambele brațe o sârmă înfășurată. Partea dinspre dârlogii cei doi de jos prezintă un braț arcuit spre interior și altul cu două cuie cu verigi de care este prinsă încă o bară arcuită ce ranforsa structura zăbalei. Dârlogii aceștia dublii permiteau un control mai bun pentru dirijarea calului, dar și presiunea exercitată pe gura calului era mai mică și astfel mai ușor de manevrat. Piesele aflate în colecția veche a muzeului, cum este și acest artefact nu au specificat locul de descoperire, ci aparțin unei colecții constituite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, perioadă în care s-au format colecțiile ce au stat la baza Muzeului Orășenesc Baia Mare, înființat în 19 iunie 1904. Dr. Schönherr Gyula (1864-1908), membru corespondent al Academiei de Științe Ungare din Budapesta, a jucat un rol important în dezvoltarea, inventarierea și sistematizarea colecțiilor care au format muzeul.
Piesa se păstrează în colecția medievală a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, Baia Mare – nr. inv. 3974.
Imaginile 4, 5 și 6 reprezintă alte tipuri de zăbale medievale, dar sunt prezentate într-un context mai complex pentru a putea reda mai ușor utilitatea acestui tip de piesă.
Literatură:
Viorel Rusu, Lucia Pop, Contribuţii la istoria muzeului băimărean, 1898-2014, în Marmatia, nr. 11, 2014, 104-144
John Clark (edited by), Medieval Finds From Excavations In London: 5, The Medieval Horse And Its Equipment c. 1150-c.1450, Museum of London, 1995 (preluare fotografia 4 – Desen în care figurează tipul de zăbală cu psalie cu trei inele, ca și modernul ”Pelham”, după Albrecht Dürer – Knight, Death and Devil, 1513)
Răzvan Pinca, Pinteni medievali și piese de harnașament din colecțiile Muzeului din Lugoj, în Analele Banatului, S. N., Arheologie-Istorie X-XI, 1, 2002-2003, 267-283
https://www.metmuseum.org/art/collection/search/35739 (preluare fotografia 5)
https://www.wikiart.org/.../the-knight-death-and-the... (preluare foto 6 - Albrecht Dürer – Knight, Death and Devil, 1513)
și dr. Sorana Mișca, muzeograf
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu