EXPONATUL LUNII APRILIE la Vivariu este:
PITONUL BIRMANEZ (Python bivittatus KUHL, 1820)
Cunoscut şi sub numele de piton tigru sau piton tigrat, pitonul birmanez a fost descris pentru prima dată în 1820 fiind considerat inițial o subspecie a pitonului indian (Python molurus), apoi a fost reclasificat ca specie independentă. Acest şarpe este foarte răspândit printre crescătorii de reptile, fiind nelipsit din expoziţii, însă nu este recomandat începătorilor din cauza comportamentului agresiv din timpul hrănirii.
În funcție de dimensiunile șarpelui hrana pe care o consumă diferă ca mărime de la rozătoare, păsări, până la mamifere de talie mare.
Împerecherea la aceşti şerpi are loc la începutul primăverii. Femela depune ouăle într-un cuib se încolăceşte peste acesta și contractând mușchii eliberează căldură, ouăle având nevoie de o temperatură constantă de 29-32 ºC. Există dovezi că pitonii birmanezi, spre deosebire de majoritatea reptilelor, se pot reproduce asexuat prin partenogeneză. Pitonii birmani trăiesc aproximativ 20 de ani.
Toate speciile de pitoni sun incluse în Anexa 8 - CITES, cu toate acestea pitonul birmanez este o „specie invazivă” în Florida unde prezența sa în libertate duce la o scădere a numărului de exemplare din speciile locale.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu