Cap statuie – zeița Afrodita
Datare: sec. II-I a. Chr.
Loc descoperire: Mangalia, 1982 - Liceul Industrial nr. 1.
***
Chiar dacă nu au supraviețuit prea multe atestări ale cultului Afroditei la Callatis, acesta a avut un rol important în cadrul cetății, zeița având numeroase atribuții între care cel de a asigura coeziunea dintre cetăţeni în cadrul construcţiei politice a cetăţii, cultul ei fiind o garanţie a unităţii cetăţenilor, patroană a magistraţilor, fiind responsabilă pentru relaţiile cordiale dintre magistrați și demos, dar și pentru armonia din cadrul familiei, celula de bază a societății antice. Aceste caracteristici sunt dovedite de reprezentările figurate ale Afroditei la Callatis, dintre doar o mică parte ne sunt cunoscute, dar cu toate aceste limitări sunt prezente categoriile principale: statui din marmură, statuete ceramice, tipare, aplice ceramice cu protome.
Capul unei statui de marmură a zeiței Afrodita descoperită la Callatis este, cu siguranță, opera unui artist talentat. Ca tip aparține cel mai probabil categoriei nude sau seminude, iar înălțimea totală a statuii poate fi estimată la circa 120 cm. Din punct de vedere cronologic, statuia a fost realizată în perioada elenistică târzie, probabil secolul II- I a. Chr.
Piesa este clasată în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants
Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu