Tell-ul eneolitic de la Alexandria „Gorgan” (jud Teleorman)
„Gorganul” de lângă orașul Alexandria este o așezare preistorică de tip tell, clasată în Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria B, amplasată pe o prelungire a terasei stângi a râului Vedea.
Cea mai veche semnalare a sitului a fost făcută de către Cezar Bolliac, în anul 1869, când menționa așezarea de la „Gorgan”, arătând că pe această movilă se află „o foarte mare şi adâncă groapă în centru, făcută de căutătorii de comoare”.
În perioada de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial dar și în anii `50, a fost excavat pământ din „Gorgan”, pentru realizarea cărămizilor şi chirpiciului. Alte distrugeri ce au afectat tell-ul au fost amenajarea unui drum de acces către loturile agricole aflate în vecinătate și plantarea cu salcâmi pe la începutul anilor `70 a întregii terase, inclusiv a Gorgan-ului. După 1990, copacii vor fi tăiați, iar buturugile scoase, afectându-se iremediabil ultimele niveluri ale așezării.
O cercetare arheologică care a vizat „Gorganul” s-a desfășurat în anul 2002, în cadrul unui proiect româno-britanic. În urma săpăturilor, s-a constat existența în zona cercetată a şapte niveluri de locuire, cu o grosime totală de cca. 5,50 m, toate datate în mileniul V î. Hr. (cultura Gumelniţa). S-au descoperit resturile unor locuințe incendiate și neincendiate, cât și ample lucrări de terasare a zonei în vederea construirii acestora. Inventarul arheologic rezultat este deosebit de bogat cuprinzând vase şi fragmente ceramice, greutăți de lut, fusaiole, unelte de silex, piatră, os, corn, cupru, cât și plastică antropomorfă şi zoomorfă.
În prezent, datorită factorilor naturali, pentru că nu este împrejmuit, și nu are paza asigurată, situl continuă să se degradeze, fiind uneori folosit și pe post de rampă de către posesorii de ATV-uri și motociclete.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu