Pandantive conice gumelnițene
În cadrul culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului V î. Hr.) se cunosc numeroase piese de podoabă. Ele au fost lucrate din marmură, cupru, aur, scoică, piatră, defense de mistreț, os, corn sau lut ars. Acestea se remarcă printr-o extrem de spectaculoasă diversitate tipologică. Din lut s-au modelat mărgele, brățări, pandantiv-placă sau pandantive conice, toate întâlnite și în situl de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman).
Pandantivele conice sunt lucrate dintr-un lut ce are ca degresant nisip fin. Majoritatea sunt modelate destul de îngrijit. Uneori au suprafața exterioară decorată cu ajutorul unor împunsături fine. Toate prezintă două perforații apropiate, situate aproape de margine. Au diametrul cuprins între 1,5 – 6 cm.
Atribuirea acestor piese de lut categoriei pandantivelor a fost ușurată de descoperirea în situl de la Vitănești „Măgurice” a unei statuete din lut ars ce are pe piept un mic obiect conic, decorat cu 5 împunsături. Aceasta poate fi văzută în sala „Eneoliticul” a expoziţiei permanente de arheologie de la Muzeul Judeţean Teleorman.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu