joi, 2 septembrie 2021

Materii dure animale. Util și estetic

 

De-a lungul timpului spațiul est-carpatic a fost intens populat de comunități umane care se ocupau cu creșterea animalelor sau cu vânătoarea.
Materiile dure animale (oase, coarne, dinți, scoici și melci) au furnizat o sursă primară pentru realizarea uneltelor, armelor, obiectelor de podoabă sau accesoriilor, care mai apoi erau utilizate în diverse activități.
Din cauza gradului precar de conservare, în cadrul săpăturilor arheologice sunt destul de rar întâlnite astfel de piese.
În vederea ilustrării și punerii în valoare a acestor artefacte deosebite, aflate în colecția noastră, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, sub egida Complexului Muzeal Național Neamț, organizează în perioada 1 septembrie- 31octombrie 2021 o expoziție temporară intitulată ,,Materii dure animale. Util și estetic".
În cadrul expoziției sunt etalate piese de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, Muzeul de Istorie Roman și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț.
Expoziția aduce în atenția publicului obiecte lucrate din os și corn (seceri, patine, lustruitoare, catarame, spatule, străpungătoare, ace, dălți etc.) din diferite perioade istorice, descoperite în situri arheologice din județul Neamț.

Vă așteptăm!

Muzeograf,
Stigleț Dumitru-Ionuț

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu