#MNIR #MuzeulNaționalArheologiedinMadrid #39muzeedinRomânia #MuzeulOlteniei
A mai rămas putin timp până la inaugurarea expoziției „𝗧𝗲𝘇𝗮𝘂𝗿𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮. 𝗥ă𝗱ă𝗰𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗮𝗰𝗶𝗰𝗲 ş𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲” (1 octombrie 2021), ce reunește 800 de obiecte arheologice care urmăresc evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VII d.Hr)!
#MuzeulOlteniei participă cu 5 piese de excepție din patrimoniul Secției de Istorie-Arheologie. Detalii
𝗭𝗲𝘂𝗹 𝗦𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝘀 - 𝗦𝘁𝗮𝘁𝘂𝗲𝘁ă 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘁ă 𝗹𝗮 𝗥𝗼𝗺𝘂𝗹𝗮 (𝗥𝗲ș𝗰𝗮, 𝗷𝘂𝗱𝗲ț𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁), 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗷𝘂𝗺ă𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗜 𝗽. 𝗖𝗵𝗿.
Statuetă fragmentară reprezentându-l pe zeul Serapis în poziție șezând. Piesa a fost turnată, fiind goală pe dinăuntru, având pe suprafață o patină de culoare neagră-verzuie, după curățare, culoare aurie.
Statueta are piciorul stâng rupt de la genunchi iar ambele brațe sunt lipsă. Zeul este îmbrăcat cu un chiton lung ce se revarsă în falduri în forma literei V, până spre laba piciorului. Peste chiton poartă un himation, iar picioarele sunt încălțate în sandale. Părul este lung și buclat, la fel și barba, și este legat cu o panglică în jurul capului.
Pe cap, zeul poartă un calathus decorat cu vrejuri de plante, cel mai probabil ramuri de măslin. Tipul iconografic este cel obișnuit pentru această zeitate care în formă completă trona pe un jilț, cu un sceptru în mâna stângă.
Expoziția poate fi vizitată până la 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid/Museo Arqueológico Nacional de España.
Curatori: Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Arheologie al Spaniei
Organizatori: Ministerele Culturii din România și Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei și Ministerul Apărării Naționale al României
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu