„Natura este cel mai desăvârșit maestru ce de nenumărate secole lucrează pentru a îmbrăca pământul cu formele cele mai artistice, a-l înfrumuseța cu ornamente neînchipuite...” (Gheorghe Munteanu Murgoci)
Noțiunea de „flori de mină” desemnează formațiunile minerale, agregate cristaline, care, prin formă, culoare și dispoziție în spațiu creează un ansamblu cu o valoare estetică deosebită.
Valoarea florilor de mină este determinată de calitățile estetice și de raritatea acestor apariții, fiind alcătuite din asociații de minerale metalice (pirita, blenda,galena, calcopirita, marcasita etc) și nemetalice (cuarț, calcit, baritina, gips, aragonit etc). În zăcămintele din România, au fost găsite în decursul timpului numeroase flori de mină, mai ales în regiunea Baia Mare și Munții Apuseni.
Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să admirați, în cadrul expoziției temporare „Minerale și asociații minerale din România”, 20 mai -19 iulie 2021, diversitatea de forme ale florilor de mină, cristalelor și asociațiilor minerale emblematice spațiului mineralogic românesc.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu