EXPONATUL LUNII IULIE 2020 LA MUZEUL DE ŞTIINŢELE NATURII ESTE
Gândacul lui Hercule (Dynastes hercules)
Este o insectă care face parte din familia Dynastidae, fiind cel mai mare reprezentant al acesteia. De asemenea, se numără printre cei mai mari gândaci din lume, masculii adulți atingând 17 cm lungime.
Numele i-a fost dat luându-se în considerare capacitatea de a ridica și duce greutăți de 850 de ori mai mari decât corpul său, fiind astfel considerată cea mai puternică viețuitoare de pe Terra.
Trăiește în pădurile tropicale din America Centrală, America de Sud și Antilele Mici.
Stadiul de larvă al gândacului Hercule poate dura până la doi ani, săpând tuneluri în lemnul aflat în descompunere care este principala sursă de hrană a acesteia. Larva poate ajunge până la 11 cm lungime și atinge greutatea de 100 de grame. Adulții se hrănesc cu fructe în descompunere.
Doar masculii au coarne, ceea ce face ca dimorfismul sexual să fie foarte evident. Coarnele gândacului Hercule pot crește mai mari decât corpul acestuia. Ele sunt folosite în luptele pentru reproducere. Împerecherea are loc în sezonul ploios (din iulie până în decembrie). Adulții devin maturi sexual după vârsta de 15-22 de luni. Femela depune până la 100 de ouă în lemn aflat în descompunere, fără a le mai îngriji ulterior. Perioada de incubație este de aproximativ 27 de zile. Numărul populației de gândaci Hercule este în scădere continuă datorită pierderii habitatului ca urmare a defrișărilor și poluării mediului înconjurător.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu