vineri, 3 iulie 2020

EXPONATUL LUNII IULIE: Cucuveaua Athene noctua (Scopoli, 1769)


EXPONATUL LUNII IULIE
Cucuveaua
Athene noctua (Scopoli, 1769)
Clasa Aves, Ordin Strigiformes, Familie Strigidae

Cucuveaua este o specie de pasăre răpitoare de noapte de talie mică. Sexele sunt asemănătoare (femela fiind ușor mai mare). Capul și spatele sunt maro cu pete albe, iar ventral este de culoare albă cu pete maro dispuse vertical. Ochii sunt de culoare galbenă, deasupra lor fiind vizibilă o sprânceană pronunțată de culoare albă.
Numele de gen provine de la numele zeiței Athena, care în mitologia greacă era reprezentată adesea însoțită de o cucuvea (atribuindu-i-se la fel ca zeiței calitatea de simbol al înțelepciunii). Este o specie de zone deschise și semideschise, cuibărind într-o gamă foarte largă de habitate, precum livezi, parcuri, grădini, zone de pajiști și pășuni. În România însă, specia este majoritar asociată cu habitatele antropice (zone rurale, ferme etc.). La noi în țară este sedentară. De-a lungul timpului a fost asociată cu moartea (și adesea persecutată, inclusiv în prezent), pentru că era prezentă (datorită luminii aprinse peste noapte, care atrage insectele cu care se hrănește) în locațiile unde existau persoane recent decedate și oamenii se adunau pentru priveghi.
Exponatele prezentate, aparțin Colecției de Ornitologie “Dionisie Linția”, formată în cea mai mare parte din colecția personală lui Dionisie Linția, păstrată astăzi la Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Național al Banatului.
Dionisie Linția (1880-1952), un erudit al ornitologiei, pasionat vânător, preparator și colecționar și-a început perfecționarea în arta dermoplastiei încă din tinerețe, pe cont propriu, ca autodidact. Această pasiune a căpătat o dezvoltare însemnată după ce a frecventat cursuri de perfecționare la Muzeul Național Ungar din Budapesta, unde sub îndrumarea specialiștilor consacrați a învățat cele mai moderne tehnici de preparare și conservare ale animalelor, în general, și ale păsărilor în special. A început să colecteze, sub îndrumarea Societății de Științele Naturii din Timișoara (1873 – 1918), în calitate de custode al Muzeului de Științele Naturii (înființat de menționata societate în anul 1873) din Timișoara, păsările specifice din sudul Banatului, efectuând numeroase excursii și expediții pe parcursul timpului și în alte zone ale țării, ca Delta Dunării, Munții Carpați, etc. A adaptat și a îmbunătățit noi modalități de prezentare (biogrupuri, diorame), datorită cărora acesta este considerat deschizător de drumuri și întemeietor de școală în muzeotehnica națională. A fost primul ornitolog modern al României, ”ornitolog al Statului”, coordonatorul preocupărilor ornitologice (cercetare, păstrare, valorificare, ocrotire, educație) în prima jumătate a secolului nostru. A reușit să întocmească cea mai mare colecție de păsări din România. Din colecția actuală 80% provin de pe teritoriul Banatului, 13% din alte regiuni ale țării iar 7% de peste hotare, obținute la schimb.
Date despre obiectele expuse: Data, locul colectării și numărul de inventar pentru exemplarul de sus: 25.12.1930, Moșnița, Jud. Timiș, nr. 471/1; exemplarul de jos: 18.01.1933, Banloc, Jud. Timiș, nr. 471/2.
Surse bibliografice: Andrei Kiss, 2005: Dionisie Linția (1880 - 1952) Colecția ornitologică. Ed. Cosmopolitan Art, Timișoara;


Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu