luni, 12 septembrie 2016

Lansarea albumului „Arhitectura vernaculară a mocanilor din Săcele”



Muzeul de Etnografie Brașov, vă invită miercuri 14 septembrie 2016, ora 16.00 la vernisajul expoziţiei temporare Asociația Cultural-Sportivă „Izvorul”, din Săcele și la lansarea albumului „Arhitectura vernaculară a mocanilor din Săcele”, autor arh. Dan Median, care vor avea loc la Muzeul de Etnografie Braşov, (B-dul Eroilor nr. 21 A).
Expoziția se dorește o incursiune în trecutul Asociației, înființată în 1922, prezentând istoricul, precursorii, fondatorii, activitatea culturală, sportivă și publicistică, precum și implicarea actuală a „Izvorului” în viața comunității săcelene. În timp, „Izvorul” și-a asumat rolul de promotor al vieții culturale, contribuind la dezvoltarea literaturii, artei şi la păstrarea tradițiilor și obiceiurile mocănești. După o perioadă de întrerupere a activității, asistăm la o revenire a Asociaţiei în viața săcelenilor, din 1994, dată de la care suntem martorii revitalizării tradițiilor cultural-istorice locale, promovării turismului și protecției mediului, transmiterii în timp a specificului săcelean.

Albumul cu titlul „Arhitectura vernaculară a mocanilor din Săcele” este o parte a manuscrisului pregătit de regretatul arh. Dan Median pentru publicare și prezintă un capitol important în cercetarea vernaculară din Sud - Estul Transilvaniei.
Muzeul de Etnografie Braşov şi-a propus să scoată la lumină ceea ce reprezintă partea cea mai extinsă din economia albumului-manuscris, anume prezentarea ilustrată şi comentată a caselor de mocani, a gospodăriei în ansamblu.

Vă așteptăm!


Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu