În luna martie, lună dedicată femeii, am ales ca exponat al lunii, o monedă care o înfățișează pe sora împăratului Traian, Marciana, al cărei nume se traduce prin “cea consacrată, dedicată lui Marte”.
Moneda face parte din tezaurul monetar roman ce a fost descoperit pe teritoriul satului Oarța de Sus, în locul numit Ogrăzi, în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate aici între anii 1985-1986 de către doamna Georgeta Maria Iuga.
În ceea ce privește nominalul monedei, este vorba despre un denar de argint emis de monetăria Romei și care are dimensiunile de 20,7 x 19,8 mm, greutatea de 2,73 g, titlul argintului de 800‰, iar axa monedei este 7.
Pe avers este reprezentat bustul drapat al Marcianei orientat spre dreapta, părul fiind aranjat în bucle spre vârful capului, iar pe cap poartă diademă în formă de semilună. Legenda de pe avers este DIVA AVGVSTA – MARCIANA.
Pe revers este reprezentată Marciana (sau Vesta) ţinând patera şi sceptru, şezând într-o trăsură trasă de doi elefanţi spre stânga. Legenda de pe revers este EX SENATVS CONSVLTO.
Denarul a fost emis de împăratul Traian (98 – 117 p. Chr.) pentru sora sa, Marciana, după moartea acesteia, undeva după 112 p. Chr., atunci când ea a fost deificată prin decret al senatului (EX SENATVS CONSVLTO) la cererea împăratului, primind astfel și epitetul de DIVA pe lângă cel de AVGVSTA.
Bibliografie: Raul Cardoș, Georgeta Maria Iuga, Tezaurul monetar roman de la Oarţa de Sus, Cluj-Napoca, 2020.
Text: Raul Cardoș
Foto: Zamfir Șomcutean
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu