joi, 7 martie 2024

Mineralia | ediția de primăvară 2024 | 2024. tavaszi kiadás

 

=== RO ===
În perioada 8-10 martie 2024, între orele 10.00 – 18.00, Muzeul Județean Mureș organizează la Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș prima ediție din acest an a expoziției cu vânzare MINERALIA.
Piatra vedetă a ediției de primăvară a expoziției MINERALIA este „Lapis lazuli”.
Cunoscută de mai bine de 7.000 de ani, Lapis lazuli este una dintre cele mai fascinante pietre semiprețioase. Istoria civilizațiilor babiloniene, persane, egiptene sau romane se îmbină cu această piatră. Simbol al cerului pentru unii, al puterii sau al zeiței Venus, „piatra a faraonilor”, numeroase artefacte realizate din această piatră semiprețioasă – figurine, amulete, sigilii sau bijuterii, au fost descoperite în cercetările arheologice de-a lungul vremii.
Mai târziu, Lapisul amestecat cu ceară și ulei a stat la baza celui mai scump pigment din Evul Mediu – ultramarinul. Culoarea albastră a împodobit numeroase picturi sau fresce atât în lumea occidentală, cât și în orasele islamice sau cele situate de-a lungul Drumului Mătăsii.
Încă din antichitate, Lapis lazului a fost extras din regiunea Badakhstan, în nordul actualului Afganistan. Un zăcământ situate la 3/4.000m altitudine, care este și astăzi principalul furnizor al acestei pietre.
Lapis lazului este o piatră compusă din amestecul a 3 minerale: lazurit, pirită și calcite. Denumirea provine din latinescul lapis (piatră) si lazulum (albastru). După cum este și denumirea, piatra are o culoare albastru intens, cu venulații de pirită aurie și calcite alb.
Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semi prețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Piața Trandafirilor nr. 11.
Intrarea este liberă.
Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, inginer geolog și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.


=== HU ===
2024. március 8–10. között zajlik a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályának székhelyén az idei első MINERALIA kiállítás.
A tavaszi kiadás sztárásványa a lapis lazuli.
A több mint 7000 éve ismert lapis lazuli lenyűgöző féldrágakő, a babiloni, perzsa, egyiptomi és római civilizációk története is összefonódik vele. Az ég, a hatalom vagy Vénusz istennő szimbóluma, a fáraók köve. A régészeti kutatások számos, ebből a féldrágakőből készült tárgyat - amuletteket, pecséteket vagy ékszereket - tártak fel.
A középkorban a viasszal és olajjal kevert lapisból készült a legdrágább pigment, az ultramarin, amellyel festményeket és freskókat díszítettek nemcsak a nyugati világban, hanem az iszlám városaiban és a Selyemút mentén fekvő városokban is.
A lapis lazulit ősidők óta bányásszák Badahsztán térségében, a mai Afganisztán északi részén. A 3–4000 méteres magasságban található lelőhely ma is a kő legfontosabb forrása.
A lapis lazuli lazurit, pirit és kalcit keveréke. Neve a latin lapis (kő) és lazulum (kék) szavakból ered, és ahogy a neve is mutatja, színe mélykék, arany pirit és fehér kalcit erezettel.
A marosvásárhelyi közönség három napig 10 és 18 óra között csodálhatja meg a kristályok, drágakövek és féldrágakövek ragyogását a Rózsák tere 11. szám alatti múzeum belső udvarán.
A belépés ingyenes.
A MINERALIA kiállítás koordinátorai ezúttal is Andrei Gorduza geológus mérnök és Angela Săplăcan geológus–muzeológus.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu