𝐒𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚 (𝐠𝐚̆𝐥𝐞𝐚𝐭𝐚) 𝐝𝐞 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐳 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐚̂𝐠
”Dintre toate piesele aflate în compoziția tezaurului de bronzuri descoperit la Sâg, situla confecționată din tablă de bronz este piesa reprezentativă. Piesa încorporează un volum de muncă imens, ce presupune inițial confecționarea tablei de bronz prin încălzire și batere, realizarea decorului migălos de pe treimea superioară a piesei și apoi îmbinarea bucăților de tablă prin nituire și fixarea mânerelor. Ornamentul realizat cu ajutorul unor poansoane se desfășoară într-un registru dreptunghiular sub marginea vasului. Constă din patru capete stilizate de păsări acvatice (lebede, gâște) plasate două câte două, față în față. Între ele se află câte o proeminență mare, iar perechile sunt separate de o roată solară. Această asociere a reprezentărilor stilizate de păsări acvatice cu motivele solare stilizate se regăsește destul de frecvent mai ales pe obiecte de metal la începutul primului mileniu î. Chr. la scara continentului european și ține cu siguranță de sfera imaginarului populațiilor care au locuit continentul la finalul epocii bronzului.
Multă vreme s-a considerat că vasele de acest fel, cu un decor în mare parte similar, ar fi fost produse în regiunea Tisei superioare, undeva în nord-estul Ungariei actuale, unde apar și cele mai multe descoperiri de acest fel. Există însă indicii temeinice că un centru de producție ar fi funcționat la începutul mileniului I î. Chr. mult mai aproape de locul descoperirii, chiar în zona orașului actual Șimleu Silvaniei. Aici la poalele ”Măgurii Șimleului” a fost descoperit, înainte de izbucnirea primului război mondial, un tezaur de piese de bronz ce conținea inclusiv fragmente ale unor vase din tablă de bronz. Ulterior, în timpul cercetărilor arheologice care au vizat așezarea fortificată din această perioadă, localizată pe platoul superior al ”Măgurii Șimleului”, a fost descoperit un tipar din gresie pentru turnarea niturilor de bronz folosite la îmbinarea bucăților de tablă din care erau confecționate aceste vase. Valoarea și semnificația vaselor de bronz pentru proprietarii lor este dovedită și de faptul că acestea prezintă adesea urme de reparații în zonele unde au fost deteriorate” – dr. Ioan Bejinariu, arheolog.
𝘍𝘰𝘵𝘰: 𝘥𝘶𝘱𝘢̆ 𝘛. 𝘚𝘰𝘳𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘶, 𝘋𝘪𝘦 𝘷𝘰𝘳𝘴𝘬𝘺𝘵𝘩𝘦𝘯𝘻𝘦𝘪𝘵𝘭𝘪𝘤𝘩𝘦𝘯 𝘔𝘦𝘵𝘢𝘭𝘭𝘨𝘦𝘧𝘢̈𝘴𝘴𝘦 𝘪𝘮 𝘎𝘦𝘣𝘪𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘴 𝘩𝘦𝘶𝘵𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘙𝘶𝘮𝘢̈𝘯𝘪𝘦𝘯 / 𝘝𝘢𝘴𝘦𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘮𝘦𝘵𝘢𝘭 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘤𝘪𝘵𝘪𝘤𝘦 𝘥𝘦 𝘱𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘶𝘢𝘭𝘶𝘭 𝘵𝘦𝘳𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪𝘶 𝘢𝘭 𝘙𝘰𝘮𝘢̂𝘯𝘪𝘦𝘪, 𝘉𝘪𝘴𝘵𝘳𝘪𝘵̦𝘢 - 𝘊𝘭𝘶𝘫-𝘕𝘢𝘱𝘰𝘤𝘢, 2008.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu