Cele mai mari, mai bogate și mai frumoase cusături ce împodobesc portul tradițional din Mateiaș sunt altițele. Ele se coseau pe mânecile iei, peste cot la fete și peste umăr la femei.
Cusutul acestora cerea foarte multă îndemânare, de aceea fetițele, de mici, erau îndrumate de mamele lor să realizeze diferite cusături, întâi ușoare, pe față, în cruciulițe sau ,,muște”, apoi din ce în ce mai grele. După 4 – 5 ani de ucenicie, pe la vârsta de 12 – 14 ani, ele deprindeau meșteșugul de coasere a altițelor.
Volumul de muncă era foarte mare, ținând cont de faptul că o fată de măritat trebuia să aibă 15 – 20 de ii, iar cusutul altițelor pe o pereche de mâneci dura 6 – 8 zile.
Aceste cusături se realizau iarna, la șezătoare, iar îndemânarea la cusut se lăuda în strigături:
,,Mândra mea știe să scrie/Pe pânză ca pe hârtie/Mândra scrie după ac/Pe pânză ca pe contrac.” / ,,Dragă mi-i fata săracă/Căci cu mâna ei se-mbracă/Da fata de gazdă mare/Tot cu mâna la parale.” Era o mare rușine ca o fată să poarte haine cusute de altcineva.
Vă invităm la Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea unde veți putea admira costume tradiționale din zona Rupea.
Sursa: Iosif Ioan, ,,Mateiașul în artă populară și folclor”, 1974
Foto 1: Femeie din Mateiaș, județul Brașov. Colecție particulară
Foto 2 și 3: Modele de altițe din satul Mateiaș, județul Brașov. Colecția Muzeului de Etnografie Brașov
#MuzeuldeEtnografieBrasov #muzeuletnograficgheorghecernea #cusaturi #costumetraditionale #zonarupea
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu