Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Proiect cultural – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”
ENCICLOPEDII
„Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Omul care nu citeşte trăieşte o singură viaţă” (George R.R. Martin)
Încă din antichitate, oamenii au încercat să consemneze cunoştinţele acelor vremuri în diferite lucrări, dar se consideră ca ideea de a întocmi o carte care să cuprindă succint toate cunoştinţele acumulate în timp de omenire i-ar fi venit editorului francez Louis Breton, în 1747.
Cea mai cunoscută enciclopedie a acelor timpuri a fost Enciclopedia Franceză, enciclopedie editată de către Jean Baptiste le Rond d'Alembert și Denis Diderot, fiind terminată în 1772, având 28 de volume, 71.818 articole și 2.885 de ilustrații.
Cele mai cunoscute publicaţii sunt cele ale pedagogului francez Pierre Athanase Larousse (1817 - 1875) care a înfiinţat o editură cunoscută sub denumirea de Librairie Larousse, unde dicţionarele şi enciclopediile sunt principalele subiecte.
„Enciclopedia Română” a fost prima enciclopedie publicată la noi în țară, apărută la Sibiu între anii 1898-1904. Era structurată în trei volume. Opera, a fost coordonată de publicistul bănăţean Cornel Diaconovici şi a fost realizată sub patronajul „Asociaţiei transilvane pentru literatura şi cultura poporului român”. Au scris şi au colaborat aproape 200 de reprezentanţi ai elitei româneşti din toate provinciile.
În mare măsură apariţia internetului a marcat începutul sfârşitului pentru enciclopediile pe hârtie, cunoştinţele cuprinse în paginile acestor lucrări sunt acum încărcate în mediul virtual. Odată cu trecerea timpului, enciclopediile pe hârtie, care au fost de referinţă în trecut, le vom găsi, ca şi patefonul ori locomotiva cu aburi, doar în muzee.
În cadrul proiectului „Valoarea cărţii” expunem câteva enciclopedii valoroase din punct de vedere ştiinţific aflate în patrimoniul instituţiei noastre:
„Marea Enciclopedie Agricolă, de la A-C”, apărută în anul 1937 la Editura P.A.S. – Bucureşti, prima operă de specialitate de acest gen apărută în România, ţară preponderent agricolă;
1. „ Enciclopedia Ştiinţelor Filozofice. Filozofia naturii” scrisă de Georg Wilhelm Friederich HEGEL, apărută în Berlin în anul 1842, tradusă în limba română şi editată în 1971 la Bucureşti, de Editura Academiei R.S. România;
3 . „ Le Petit Larousse” , 1995, Paris;
4. „ Marea carte a cunoaşterii”, 2005, Editura Litera Internaţional, Bucureşti;
5. „Animale” Ghid vizual complet al lumii sălbatice, 2006, Editura Rao, Bucureşti.
Acest ansamblu multilateral de cunoștințe strânse în urma multor decenii de căutări şi cercetări au importanţă atât istorică, culturală, economică, geografică, ştiinţifică, dar şi de îmbogăţire a culturii generale.
Citind enciclopediile, trăim o mie de vieţi!
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu