Foto: NOAA Photo Library, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: NOAA Photo Library, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Crabul orb, Bythograea thermydron (Williams, 1980), este un prădător important în comunitățile din izvoarele hidrotermale din Pacificul de Est. Specia a fost descrisă pentru prima dată în urmă cu peste 25 de ani, de către Williams în 1980 și a fost inclusă într-o familie nouă, Bythograeidae, care conține acum cinci genuri și 13 specii, toate fiind localizate la adâncimi de peste 2500 m.
Este specia cea mai bine studiată din această familie. Este crabul dominant între 40°-20° S și 20° N de-a lungul coastei Pacificului de Est, la aproximativ 1000 km de coastele Americii Centrale și ale Americii de Sud. Specia a fost raportată de asemenea din Riftul Galapagos unde a fost descoperită inițial.
Crabii adulți se caracterizează prin lipsa pigmentării externe și reducerea structurii externe a ochiului.
Fiziologia acestor crabi este unică prin plasticitatea extremă a răspunsului termic, de aceea rezistă la schimbări de temperatură între 2 și 25 de grade. Au o capacitate neobișnuită de a detoxifica sulfurile și o dependență obligatorie de presiunea ambientală ridicată, de aceea pot rezista la o presiune de până la 125 atmosfere.Vă invităm să descoperiți la muzeu un preparat extrem de rar, unicul existent în muzeele din țară și printre foarte puținele din lume, care a fost donat Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în 1984, prin intermediul fostului director al muzeului, Mihai Băcescu, de către cercetătorul Lucien Laubier (Brest, Franța). Acest crab, pe care îl puteți admira în vitrina din muzeu dedicată mediilor extreme, a fost colectat de submersibilul „Cyana” de la 2000 m adâncime din apele insulelor Galapagos.
#muzeulantipa #crabulorb #mediiextreme #izvoarehidrotermale
: 2,3 - wikimedia
Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu