EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - JASP ROȘU
Jaspul este un mineral din grupa oxizilor, fiind o varietate criptocristalină de cuarț. Cuvântul jasp, (latină iaspis - piatră stropită, pătată) face referire la faptul că adeseori, acest mineral prezintă incluziuni de diferite culori, distribuite neuniform, sub formă de benzi sau pete. Este un mineral foarte des întâlnit în natură, cele mai valoroase exemplare fiind cele care au culori intense si modele ciudate formate din impuritățile lor. Varietatea mare de culori sub care se prezintă jaspul a determinat descrierea unui număr mare de specii ale acestui mineral, cu denumiri care indică aspectul, culoarea sau zona principală de răspândire: jasp roșu, jasp egiptean (varietate galben-ocru, brună, roșu-cărămiziu), basanit (varietate microcristalină neagră), mookait (varietate roz, roșu și crem, fumurie, originară din Australia), jasp de porțelan (este rar, a fost găsit în landul Hessa, Germania), jasp vărgat (o varietate dungată cu benzi de culoare brun închis), achatjaspis / jaspachat (varietate galben- brună).
În formă brută, jaspul are un luciu mat, însă prin șlefuire primește repede un luciu strălucitor foarte atrăgător.
Jaspul roșu are rareori o culoare roșie omogenă, dată de impuritățile de hematit – oxid de fier pe care le conține, cel mai adesea prezentând inserții gri și negre de cuarț. Se găsește în multe locuri din lume, inclusiv în România.
Folosit și apreciat încă din antichitate (numit „mama tuturor pietrelor”), ca și piatră cu încărcătură religioasă, pentru confecționarea uneltelor, sigiliilor, bijuteriilor, în construcții ornamentale sau ca protector împotriva energiilor negative, jaspul se bucură și în prezent de apreciere fiind utilizat mai ales ca piatră semiprețioasă ornamentală în confecționarea bijuteriilor sau în fabricarea de boluri, cupe, vaze, etc.
În muzeul nostru jaspul roșu este expus în sala I, alături de alte eșantioane de jasp. De asemenea un exemplar de jasp roșu a fost donat de dl. ing. Paniti Marius Petru în anul 2020 și poate fi observat (alături de alte minerale și fragmente de asteroid, donate de acesta), în cadrul expoziției temporare prezentă pe holul muzeului.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu