luni, 10 aprilie 2017

EXPONATUL LUNII APRILIE LA SECȚIA DE ȘTIINȚELE NATURII, NAUTILUL (Nautilus pompilius Linnaeus, 1758)



EXPONATUL LUNII APRILIE LA SECȚIA DE ȘTIINȚELE NATURII, NAUTILUL (Nautilus pompilius Linnaeus, 1758)

Vine din adâncurile mărilor paleozoice şi mezozoice, străbătând parcă netulburat şi aproape neschimbat erele geologice, de vreo 600 de milioane de ani! Martor tăcut la apariţia, dispariţia şi transformarea a mii de specii, el a fost contemporan cu amoniţii şi dinozaurii, „a văzut” zborul primelor păsări şi mamiferele adaptându-se la mediul acvatic...
Numele ştiinţific Nautilus vine de la grecescul nautilos = navigator, marinar, fiind considerat un călător printre milenii.
Nautilii sunt cefalopode, cele mai evoluate moluște, ca şi sepiile, calmarii şi caracatiţele, dar mult diferiţi de acestea. Au cochilie, care creşte după un model matematic perfect, are zeci de camere, cu rol hidrostatic; animalul locuieşte în cea mai mare, legat mereu de toate celelalte, printr-un sifon. În interiorul cochiliei se află lichid şi gaz, care, printr-un mecanism complicat de excreţie şi reabsorbţie, permit nautilului să coboare şi să urce la adâncimea dorită.
Răspândit în toate mările (cu excepția Mării Negre) și oceanele globului, mai ales în Pacificul de Sud-Vest și Oceanul Indian, coboară până la 600 m. Deloc pretenţios la hrană, mănâncă peşti, crustacee, dar şi animale moarte şi detritus.
„Este una dintre cele mai extraordinare invenţii ale naturii” afirma J. Y. Cousteau, numind nautilul „batiscaf viu”.


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu