duminică, 1 ianuarie 2017
TRADIŢII - CALENDARUL CEPEI: Cum poţi afla cum va fi vremea în lunile anului 2017. Tradiţie românească, populară în Transilvania, Maramureș și Banat
Calendarul cepei este o veche tradiție românească, populară în Transilvania, Maramureș și Banat, prin care, cu ajutorul unei cepe și al unui pumn de sare, se poate afla cum va fi vremea în fiecare lună a anului.
Se spune că, dacă până și meteorologii s-ar putea înșela uneori cu privire la prognozele pentru un an întreg, calendarul cepei nu dă greș vreodată.
În ziua de Anul Nou, cei mai tradiționaliști dintre români întind „calendarul cepei” și află, astfel, cum se vor caracteriza lunile anului ce tocmai începe, din punct de vedere al vremii.
Vă prezentăm rețeta calendarului cepei, considerată în folclor ca fiind cea mai sigură de a afla cum va fi vremea la anul:
Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăți și dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi și se așează pe o bucată de lemn.
Prima foaie este tăiată cu un cuțit și este „numită” luna ianuarie, astfel încât să se știe de unde începe numărătoarea lunilor anului.
În continuare se așează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineața următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de razele de lumină.
După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă și care va fi secetoasă.
Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevestește că luna respectivă va fi ploioasă.
Sursa informaţiilor Alba24.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu