(CULTURA COSLOGENI)
În anul 2007 a fost cercetată arheologic o groapă de cult descoperită în locul numit ,,La Paizan” situat în localitatea Platonești, județul Ialomița.
Complexul avea o formă tronconică cu diametrul de 1,60 m și adâncimea de 1,82 m.
La baza gropii, pe o lentilă de lut galben au fost depuse ritual pe un fragment de fund de vas, două statuete zoomorfe din lut ars cu trăsături bine definite care indică o pereche de animale de talie mare, de sex masculin și feminin.
Statuetele respective erau încadrate de numeroase obiecte din lut ars, și anume: nuclee (bulgărași), colaci, turte.
În umplutura gropii au mai fost descoperite zgură, cenușă, oase de animale (unele proveneau de la animale de talie mare) și fragmente ceramice aparținând Culturii Coslogeni din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XIII-XI î.Hr.).
Complexul arheologic are caracter ritualic și este deosebit de important pentru cunoașterea practicilor de cult ale comunităților umane identificate în această zonă.
Practica gropilor de cult din cadrul comunităților respective a fost observată și în alte așezări ialomițene (Stelnica-Gr. Mare, de ex.), dar și în alte zone din Bărăgan (Călărași, Brăila).
Groapa de cult de la Platonești completează repertoriul acestor descoperiri, dar și credințele religioase ale acestei lumi de la sfârșitul epocii bronzului.
Depunerea celor două statuete zoomorfe ar putea fi pusă în legătură cu modul de viață transhumant al comunităților Coslogeni, determinat de activitatea economică în care predomina creșterea animalelor de talie mare (boi, cai, de ex.).
Simona Munteanu-Expert restaurare-conservare
Liliana Burlacu
Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/muzeul.judeteanialomita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu