EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
Paracentrotus lividus - ARICIUL DE MARE COMUN
Este o specie de nevertebrate marine care aparține grupului echinoderme (arici de mare, stele de mare, castraveți de mare) – grec. echinos-arici, derma – piele; aceste animale prezintă în straturile inferioare ale pielii un schelet alcătuit din plăci calcaroase, cu terminații care ies la suprafața pielii sub formă de cârlige, ace etc.
Paracentrotus lividus este cunoscut popular sub numele de arici de mare comun sau arici violet, este o specie abundentă în Marea Mediterană și în estul Oceanului Atlantic. Colonizează substraturi dure cum ar fi roci, corali, țevi, nave sau diverse structuri scufundate.
Are corpul în formă de sferă sau glob, cu diametrul de 7-8 cm, acoperit cu spini lungi și ascuțiți. Deși este cunoscut sub numele de arici violet, culoarea sa poate varia de la galben, verde, măsliniu la roșu, negru sau o combinație a unora dintre aceste culori.
În general, aricii de mare trăiesc în grupuri mari, având o creștere comună a larvelor până când trec la stadiul final în care ajung la forma caracteristică de arici. Ciclul de viață cuprinde: stadiul de larvă, in care poate înota și se poate hrăni cu plancton, stadiul juvenil, în care larva suferă metamorfoze succesive până când aderă la un substrat; după ultima metamorfoză, aricii cu diametrul de 1 cm sunt deja maturi sexual, dar continuă să crească până când ating diametrul maxim. Se crede că trăiesc în medie între 13 și 15 ani, dar au fost observați unii indivizi cu vârsta peste 20 ani.
Ariciul de mare comun este un animal nocturn, se hrănește noaptea, cu alge, protozoare, nevertebrate mici; poate consuma într-o singură noapte aproape 30% din greutatea sa corporală, iar în condiții de hrană scăzută, este capabil să-și încetinească metabolismul. Este considerat o specie cheie pentru menținerea echilibrului ecosistemelor în care trăiește, participând la reglarea ritmului de creștere și răspândire a algelor în apele din apropierea coastelor marine.
Această specie are o mare valoare gastronomică, fiind considerată o delicatesă în unele țări, astfel că, în prezent, în țări precum Spania, Franța și Irlanda există legi și reglementări speciale pentru pescuitul său, pentru a preveni ca populațiile speciei să fie afectate negativ de pescuitul intensiv.
În muzeul nostru poate fi observat în sala a II-a, alături de alte echinoderme.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu