PIESA LUNII APRILIE
CUARȚ
În patrimoniul colecţiei de mineralogie al secţiei Ştiinţele Naturii-Acvariu din cadrul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier sunt incluse şi “flori de mină” provenite, în special, din donaţii şi achiziţii.
Provenienţa acestor piese este justificată, având în vedere că, judeţul Mehedinţi nu este o zonă bogată în flori de mină. Cele 25 de eşantioane de flori de mină din donaţia Gh. Mitroescu primită în anul 1996 provin din mina de la Moldova Nouă.
Printre piesele donate predomină cuarţul, pirita, calcitul, galena, blenda, eşantioane monominerale sau în asociaţie de minerale. Dintre aceste “flori de mină”, foarte multe, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoare de patrimoniu cultural.
În golurile subterane, denumite geode, au existat condiţii particulare de formare şi dezvoltare a mineralelor, crescute dinspre pereţii geodei înspre interiorul ei, rezultând eşantioane de colecţie, aşa numitele: “flori de mină”.
“Florile de mină” sunt o surpriză a naturii, pentru că geodele în care ele se formează nu pot fi prospectate.
“Florile de mină” sunt puse în valoare fie prin intermediul colecţionarilor particulari, fie prin muzeele de specialitate.
Este important ca aceste valori subpământene nebănuite să poată fi salvate, să intre în patrimoniul muzeelor, al colecţiilor de specialitate ale diferitelor instituţii.
Sursa informațiilor Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu