luni, 20 ianuarie 2020

Arheologii au descoperit o monedă romană foarte rară a unui împărat roman uzurpator - 20.01.2020


Credit foto: Highways England
 

Arheologii au descoperit o monedă cu efigia împăratului-uzurpator Laelianus în Marea Britanie, descoperirea este cu atât mai importantă cu cât monedele emise sub domnia acestuia sunt extrem de rare.

Pe şantierul autostrăzii A14, care trece prin Cambridgeshire, Marea Britanie, a fost descoperită o monedă emisă de către împăratul-uzurpator Ulpius Cornelius Laelianus, notează The History Blog.

Moneda descoperită de arheologi este făcută din bronz şi pe o parte a acesteia se prezintă efigia împăratului şi pe cealaltă parte este reprezentată o zeitate cu aripi, asociată triumfului.

Se ştiu forte puţine lucruri despre împăratul Ulpius Cornelius Laelianus, de fapt cantitatea de informaţii este destul de aproape cu zero. În primul rând, cu greu poate fi numit împărat şi asta din mai multe motive. Pe de o parte din cauza perioadei în care a domnit, aproximativ două luni, în primăvara anului 269. Pe de altă parte mai este şi problema teritoriului pe care l-a administrat în „domnia” sa, o mică porţiune din Germania şi Galia.

În al doilea rând, chiar şi ceea ce ştim despre el este fie neclar, fie este un fals promovat de către acesta pentru a-şi îndeplini ambiţiile imperiale. Astfel, ştim că s-a declarat împărat uzurpând poziţia altui uzurpator al demnităţii imperiale: Postumus, care îi era şi comandant. Pretenţia lui Laelianus la tron se spijinea pe apartenenţa la ginta Ulpia, aceeaşi familie în care s-a născut împăratul Traian. Istoricii sunt de părere că această înrudire este total fictivă, fiind doar un pretext politic.

Laelianus a domnit, asta într-un sens foarte larg al termenului, pentru doar două luni, declarându-se împărat după ce a respins atacul unor triburi germanice, stabilindu-şi capitala în Mainz.

Un aspect este foarte interesant la persoana lui Laelianus este chiar faptul că a emis monedă cu efigia sa, monedele emise de acesta fiind foarte rare şi, deci, căutate de colecţionari.

Justin Bowsher, numismat, explică: „Împăraţii romani erau foarte dornici să emită propriile monezi. Laelianus a domnit pentru doar două luni, timp care cu greu ajunge pentru această sarcină. Totuşi, ştim că monezile au fost bătute în Mainz, Germania”. El mai explică că faptul că acestă monedă a ajuns pe teritoriul Marii Britanii reprezintă o dovadă a eficeinţei administraţiei imperiale. De asemene, Bowsher nu exclude posibilitatea ca până în momentul în care moneda a ajuns în Britania, Laelianus să fi fost deja executat.
 
 
Sursa informațiilor Descoperă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu