duminică, 18 august 2019
Growing Cities | Filme Documentare în Grădină
GROWING CITIES
Dan Susman | SUA | 2013 | 57”
”Growing Cities” nu e doar despre interesul pentru mâncarea sănătoasă și despre cum poți avea propria ta grădină în oraș (un prim pas spre transformarea felului în care ne raportăm la viața urbană), ci și despre cum agricultura urbană poate înzdrăveni comunitățile în care ea e practicată.
În introducerea acestui film documentar, vom avea o discuție liberă, la care vă invităm să participați, despre nevoia tot mai acută și actuală de grădini urbane, tendință care se simte tot mai pregnant într-un București sufocat de ciment, noxe și aglomerație.
L-am invitat la noi în Grădină pe Ionut Badica de la Grădinescu, care ne va povesti despre grădinile comunitare urbane—cum a apărut acestă inițiativă în București și în alte orașe din țară, de ce este nevoie de așa ceva, cum puteți participa în programul Grădinescu și cum vă puteți crește propriile zarzavaturi și legume chiar aici, în oraș. Discuția va începe de la orele 19:30, urmănd ca de la 20:30 să urmărim documentarul împreună. Vă așteptăm!
DESPRE REGIZOR
După ce s-a întors din călătoria de documentare pentru ”Growing Cities”, Dan a cumpărat o camionetă Chevy și a plantat în spatele ei o mică grădină de legume pe care o duce prin școli și pe la evenimente, arătându-le copiilor cât de distractiv și ușor poate fi grădinăritul. Tot mai multe școli și grădinițe din Statele Unite încep să aibă propriile lor grădini, spune el, ceva important pentru educarea celor mici și un alt lucru care poate contribui la niște orașe ale viitorului mai verzi și mai cu picioarele pe pământ.
La 26 de ani, regizorul crește legume și găini în curtea lui din San Francisco și e de părere că oricine poate folosi spațiul în care locuiește, oricât ar fi el de mic, pentru a cultiva ceva. Totul e să alegi o plantă care-ți place, să le pui întrebări oamenilor cu experiență în grădinărit despre semințe, îngrijire și tot ce ai de făcut, și, mai ales, să nu te grăbești. „Investiția de timp și de bani trebuie să fie mică la început. Ia-o ușor, cu niște busuioc, de exemplu. Fă tot mai mult în fiecare an, dar nu-ți lua de la început o capră și trei iepuri, că sigur vei da greș... O grădină e un loc minunat unde poți împărtăși lucruri, chiar dacă nu lucrezi cot la cot cu cineva. Înveți mult nu numai despre grădinărit, ci și despre oameni.”
CÂND?
Miercuri, 21 august, de la orele 19:30.
Ca să avem timp să ne instalăm cu toții, vă rugăm să ajungeți mai devreme.
UNDE?
Grădina Istorică este amplasată în cadrul Grădinii Botanice din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, în spatele serelor vechi. Ca să ne găsiți ușor, întrebați la intrare.
CUM?
Vizionarea filmului este gratuită, dar ca să ajungeți la noi va trebui să achitați prețul unui bilet de intrare în Grădina Botanică (10 lei).
Pentru că vom rămâne în Grădina Botanică peste programul de vizitare, fiecare participat este rugat să își lase numele pe o listă la intrare. Întrebați persoana de la poartă și anunțați că mergeți la film.
* Noi avem câțiva bean-baguri și bușteni, dar vă rugăm pe cei care aveți la îndemână să luați cu voi și câte o păturică sau izopren, pentru un loc de vizionare cât mai confortabil.
** Puneți-vă pe voi haine cu mânecă lungă și pantaloni—în Grădină, chiar și după apus, mai pot bântui insecte (nu avem invazie, dar mai bine pregătiți decât să ne pară rău). Avem și repelente (Autan), dar dacă vă știți target pentru țânțari sprayați-vă dinainte.
----------------------------------------------------------------
Grădina Istorică este proiectul grupului de inițiativă ”Prietenii Grădinii Botanice D. Brândză”, cu contribuția Ierburi Uitate și a Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Proiecția este posibilă cu sprijinul Pelikam.
Sursa informațiilor Grădina Istorică.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu