sâmbătă, 2 februarie 2019

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE: Graffite în greacă indicând capacitatea






EXPONATUL LUNII FEBRUARIE
Graffite în greacă indicând capacitatea

Exponatul lunii februarie este un Graffite în greacă indicând capacitatea, sub forma unui fragment de vas ceramic provenind din așezarea romană de la Ocnița-Aval Baraj.
Piesa expusă face parte din cele trei descoperiri de tip graffiti pe ceramică din sec. II p. Chr. (2 în latină şi 1 în greacă) din situl roman de la Ocniţa (jud. Vâlcea), în Dacia Inferioară. Celelalte două reprezintă mărci de proprietate iar piesa noastră se consideră că este o indicaţie de capacitate însoţită de menţiuni enigmatice.
Descriere: ciob mare de la peretele unui urcior de lut (14,2 x 11,5 cm, grosime 0,6 cm.) Angobă roșie cojită deja în antichitate. Descoperit în locuința L.7, la adâncimea de 1,80 m. Pe peretele exterior, acoperit cu mai multe puncte de strălucire și alte accidente mici, trei linii inscripționate în greacă, după ardere. Anterior raportat ca o mențiune despre Juno, care este inexactă. Muzeul de Istorie din Râmnicu-Vâlcea, inv. 1477.
Textul OYNON (ξέστης, lat. sextarius) este în legătură evidentă cu cantitatea de produs conținută în vas. La romani, un sextarius reprezenta 1⁄6 congius (o măsură pentru lichide de 3,48 l) sau 546 ml.
Acest fragment mare din situl roman de la Ocnița aparținea unui vas pe care a fost scrijelit cu grijă un text grecesc pe cel puțin două rânduri, de altă natură și de mărime diferită. Este o mărturie prețioasă a prezenței helenofone în acest sit din centrul Daciei de Jos, în legătură cu exploatarea sării, activitate care a implicat prezența unor specialiști și a unei populații amestecate.
Bibliografie: Dan Dana, Tutulescu Ion, TROIS GRAFFITES SUR CÉRAMIQUE DU SITE ROMAIN D’OCNIȚA (DACIE INFÉRIEURE), în Acta Musei Napocensis, 54/I, 2017, p. 197–206 (online:http://www.academia.edu/…/Dan_Dana_Tutulescu_Ion_TROIS_GRAF…)



Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu