luni, 4 septembrie 2017

FLAMINGO - (PHOENICOPTERUS RUBER ROSEUS) (PALLAS 1911)



Exponatul lunii SEPTEMBRIE - Secția de Științele Naturii - Muzeul Olteniei


FLAMINGO - (PHOENICOPTERUS RUBER ROSEUS)
(PALLAS 1911)

Este o piesă inedită și rară, intrată recent în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova. Este reprezentat de un exemplar tânăr, găsit mort în zona lacului Bistreț (Lunca Dunării, județul Dolj), în prima decadă a lunii decembrie 2016. Pasărea a fost împușcată și abandonată, fiind ulterior recuperată și donată muzeului de către d-l Dumitru Dumitrescu, polițist, căruia îi mulțumim și pe această cale. Acesta este al doilea exemplar de flamingo identificat în Oltenia, după 78 de ani de la recoltarea flamingului de la Orlea (TĂLPEANU, 1964), iar în România este al 7-lea exemplar capturat.
Din literatura de specialitate se știe că această specie preferă pentru cuibărit zone calde (tropicale/subtropicale/circummediteraneene), iar unele exemplare sau mici grupuri rătăcesc prin Europa ajungând până în vestul și nordul continentului (Germania, Olanda, Danemarca). Cea mai nordică şi vestică colonie de cuibărit, localizată la granița vestică a Germaniei cu Olanda, în rezervația naturală Zwilbrocker Venn, se presupune că a fost fondată de exemplare eratice şi fugare din grădini zoologice şi parcuri (TREEP, 2000).
În țara noastră flamingo apare sporadic/accidental și, în general, în efective mici. Până în prezent se cunosc 11 raportări ale speciei. Primele și cele mai multe exemplare (20) au fost observate la Tuzla-Constanța, la 10.10.1900. Celelalte 10 relatări citate de autori se referă la câte un număr mic de exemplare, observate cu precădere în locații din Dobrogea (Garvăn, Istria, Murighiol, Sabangia), Lunca Dunării (Orlea, Pietrușani/Zimnicea) și Banat (Grabați - județul Timiș).

Muzeograf Dr. Mirela Sabina RIDICHE


Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu