luni, 4 septembrie 2017

Gârliţa mare (Anser albifrons)





VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!
Începând de astăzi EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE este

Gârliţa mare (Anser albifrons)

Este o specie de gâscă care cuibărește în zona arctică a Europei, Asiei și Americii de Nord. La nivel global se estimează existența unui efectiv de 3,1 - 3,2 milioane de indivizi, iar în Europa cca. 518.000 - 620.000 de invivizi adulți.
Gârlițele își părăsesc locurile de cuibărit în perioada august-septembrie. De obicei călătoresc noaptea în stoluri în forma literei V, conduse de un lider, la mijloc fiind tinerii, iar în coada stolului, gârlițele mature. Ziua poposesc pe pajiștile din imediata apropiere a apelor. Sosesc la noi toamna, în stoluri mari, uneori formând aglomerări de câteva mii de exemplare, iar dacă vremea este blândă pot rămâne toată iarna la noi.
În România specia poate fi observată în perioada migrației, care începe la sfârșitul lunii octombrie.
Reproducerea are loc în tundră, în apropierea habitatelor umede. Cuibăritul începe în lunile mai-iunie. Cuibul este construit din vegetație, direct pe pământ, iar femela clocește 4 - 6 ouă, timp de 27-28 de zile. Ambii părinți au grijă de pui. Aceștia, în special masculii, sunt foarte agresivi în apărarea cuibului. Bobocii sunt capabili de primul zbor după 38-45 de zile, însă rămân cu părinții tot anul.
Vara se hrănește cu plante, pe care le găsește pe malurile apelor sau le culege de pe fundul lacurilor; în timpul iernii consumă semințe.
Vârsta maximă atinsă în sălbăticie este de 6 ani.
Specia este amenințată de vânătoarea excesivă și este vulnerabilă la intoxicarea cu pesticide utilizate pe terenurile agricole. Alți factori perturbatori sunt degradarea habitatelor din zonele umede, prin asanarea lor, precum și poluarea cu produse petroliere.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu