marți, 2 februarie 2016

Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Model special de zăbală, de influență tracică, descoperită în 2014, la Bulbuc



Așa cum deja ne-a obișnuit, la fiecare început de lună, reprezentanții Muzeului Național al Unirii aduc în atenția publicului iubitor de istorie câte un artefact sau alte obiecte pe care le prezintă în amănunt. Miercuri de la ora 11.00 va fi expusă o zăbală, de influență tracică.

În data de 3 februarie de la ora 11.00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii februarie”.

Cu această ocazie va fi expus un model special de zăbală, de influență tracică, descoperire întâmplătoare realizată în anul 2014, la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.


Sursa informaţiilor aici

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au prezentat, miercuri, exponatul lunii februarie. Este vorba despre o zăbală, obiect de influență tracică, descoperit la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți.

„Piesa provine dintr-o pasiune a unui cetățean, Tudor Ponoran, care are ca hobby detecția de metale. Descoperirea nu este unică și nu este unică la nivelul județului Alba. Detecția metalelor sau rezultatele lor au repopulat sau reconfigurat cunoașterea istorică pe anumite segmente. Piesa face parte dintr-un ansamblu de cinci depuneri și nu știm dacă a fost un mormânt sau doar o chestie comemorativă în amintirea unor cinci indivizi”, a spus arheologul Cătălin Borangic.

Spre deosebire de zăbalele simple, cea descoperită la Bulbuc are o serie de caracteristici speciale. În primul rând are o bară dublu pe lângă cea articulată, se dublează sub bărbie, a explicat arheologul.

„Toate aceste caracteristici fac din ea un mecanism extrem de sever cu calul. Ca să probăm acest lucru, împreună cu colegul Marius Barbu de la Deva am reconstituit o astfel de zăbală și am montat-o pe un cal. Trebuie să vă spun, cu toată mila pentru bietul animal, a înțepenit de durere în momentul când l-am oprit”, a mai declarat Cătălin Borangic.

Astfel de zăbale asigurau războinicilor călăreți un control deplin al calului pe care îl călăreau. „Cea mai mică acțiune a căpăstrului îl oprea în galopul cel mai rapid”, a mai explicat arheologul.

„Cel mai util ar fi să se facă și o cercetare arheologică pe zona respectivă. Zona în care s-a făcut descoperirile este o zonă foarte accidentată din păcate și fondurile sunt întradevăr derizorii. Muzeul a propus deja locația respectivă să fie clasată ca sit arheologic. Este destul de la modă în acest moment să se întâmple asemenea descoperiri și statul să nu aibă nici posibilitatea și nici inițiativa fizică în a le localiza, delimita foarte bine și bineînțeles proteja. Noi tot sperăm ca <cenușăreasa> aceasta, cultura, să fie altfel tratată la nivel național”, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii.

Obiectul a fost descoperit în 2014, la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.



Sursa: Youtube Sursa: Alba24.ro












Sursa informaţiilor şi imaginilor de mai sus: Alba24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu