Cele trei episoade ale Școlii de antropologie sunt gândite în continuitate, dar fiecare episod poate fi audiat și separat.
1. Joi, 29 octombrie, 12.00
Europa descoperă spațiile îndepărtate și alteritatea. De la inventarea exoticului la un discurs ştiinţific despre diferenţele dintre societăți și culturi. Despre începuturile antropologiei.
2. Vineri, 30 octombrie, 18.00
Importanța cercetării de teren în etnologie și antropologie.
Invitatul serii: Lila Passima, artist vizual și curator
3. Sâmbătă, 31 octombrie, 13.00
Pentru că e sfârșit de săptămână, e zi de film. Primele documentare etnologice și antropologice și înțelesurile ascunse în spatele unor imagini frumoase de acum un secol.
Cătălin D. Constantin predă cursuri și seminare la Departamentul de Studii culturale și etnologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București și este editor de carte. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cele mai recente dintre acestea sunt un album cu imagini ale mănăstirilor din Bucovina, însoțite de comentariile istorice ale lui Neagu Djuvara (Peter Pan ART, 2014) și un volum cu fotografii ale ferestrelor caselor vechi din București pentru care scriitori, istorici, arhitecți, etnologi, antropologi, actori, personalități de profesii diferite au imaginat o scurtă poveste (Ferestre din București și poveștile lor, Peter Pan ART, 2015). Teza de doctorat, susținută în 2013 la Facultatea de Litere, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice ale orașelor din Europa. În prezent realizează cercetări de teren în așezările aromâne din Munții Pindului.
Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/events/1088316387859187/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu