Luni, la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie din cadrul proiectului „Imagini şi documente – 70 de ani de peisaj industrial”. Colecţia cuprinde 70 de imagini cu peisaje industriale din perioada comunistă, dintre care 50 vor fi expuse, în perioada 19 – 20 octombrie, la Alba Iulia.
Vernisajul expoziţiei „Imagini şi documente – 70 de ani de peisaj industrial” a avut loc luni, 19 octombrie, la ora 10.00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale. Iniţiativa este realizată de 20 de artişti debutanţi, cei mai mulţi studenţi ai Universităţii de Artă Bucureşti. În total, aceștia au realizat peste 4.000 de imagini cu peisaje din perioada comunistă, din diverse zone din țară, dar și din Republica Moldova. Pentru expoziție au fost selectate 70, iar la Alba Iulia vor putea fi admirate, pe parcursul a două zile, 50 dintre acestea.
„Am văzut nu ca o consecință a ceea ce se întâmplă astăzi, ca o consecință tragică, ci ca o consecință a ceea ce s-a întâmplat atunci, a industrializării forțate, a faptului că unele dintre aceste obiective poate nici nu-și găseau locul atât economic cât și fizic, în așa fel încât acum, practic, multe dintre ele au fost refuzate de economia de piață. Multe dintre ele sunt într-o stare deplorabilă, însă am vrut să arătăm și exemplele de succes. Surprinzând acest moment în timp, conservăm memoria lor. Cu siguranță ele vor fi înlocuite de reacțiile timpului de astăzi, cu siguranță cu toate și-au făcut datoria și merită păstrate în memoria colectivă”, a transmis președintele asociației Dar Development, Alexandra Brutaru.
Scopul proiectului a fost realizarea a unei expoziţii de fotografie care să pună în valoare calitatea estetică a unor peisaje industriale realizate în perioada comunistă, din şapte dintre cele opt zone de dezvoltare ale României, dar şi din Republica Moldova.
În cadrul proiectului, Arhivele Naţionale au contribuit la documentarea principalelor obiective industriale cu imagini de arhivă şi informaţii documentar-istorice din epoca în care obiectivele industriale au fost construite.
Pe lângă Arhivele Naţionale, proiectul se bucură de susţinerea următorilor parteneri: Universitatea de Artă din Bucureşti – Departamentul de Imagine Dinamică şi Fotografie, Institutul Cultural Român, Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane, Asociaţia ARTIA, Asociaţia Obsteaşcă Foto Club Moldova din Chişinău, Asociaţia VEGA din Bucureşti şi Asociaţia XANDER din Braşov.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 19-20 octombrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu