Exponatul lunii la Muzeul Municipal Dej: Depozitul de vase Hallstattiene
În perioada 1-30 septembrie 2015, ”Exponatul lunii” la Muzeul Municipal Dej îl constituie valorosul Depozit de vase Hallstattiene, datat în prima epocă a fierului (1.150 - 450/400 î.Hr).
Vasele Hallstattiene au fost descoperite în toamna anului 1956, cu prilejul lucrărilor executate la podul peste Someş, care leagă oraşul de drumurile spre Bistriţa şi Baia Mare, precum şi la pasarela-pod peste calea ferată, pe malul drept al râului. Importanta descoperire arheologică, salvată de juristul Florin Gavrilescu, directorul Muzeului Municipal, la vremea respectivă, constă în şapte vase ceramice (o ceaşcă aplatizată; un vas mai mic, cu gât conic; un vas cu buza evazată; un vas cu gâtul drept şi trei străchini), dintre care, un recipient decorat cu crestături lustruite și pântecul proeminent este o piesă unicat în Transilvania. Vasele hallstattiene, alături de o vatră de foc, se aflau în pământ la o adâncime cuprinsă între 0,75-1,20 metri.
Cercetătorul clujean Kurt Horetdt a publicat această descoperire şi o leagă de existenţa unei aşezări datată în secolele VIII-VII î. Hr. în zona podului peste râului Someş. Această perioadă coincide cu formarea geto-dacilor ca popor în spaţiul carpato-dunărean şi este foarte probabil ca acest depozit de vase să fie contemporan cu cetatea dacică ridicată pe Dealul Florilor și cu așezarea dacică descoperită sub actuala piață agro-alimentară a municipiului Dej.
Alte descoperiri importante din prima perioadă a epocii Fierului (Hallstatt) realizate în împrejurimile municipiului Dej provin din mai multe localităţi: Batin, Bobâlna, Gura Văii, Căşeiu, Fizeşul Gherlii, Chiuieşti, Gherla, Iclod şi Nireş de unde provine un tezaur de obiecte din argint datat în epoca fierului.
Prezentarea exponatului şi deschiderea expoziţiei va avea loc marți, 1 septembrie 2015, la ora 10,00.
Sursa informaţiilor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=901999606538403&set=pcb.902000426538321&type=1&theater
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu