Un comoară formată din 1753 monede romane din argint, lăsate în urmă de vandalii care fugeau de goții invadatori, a fost descoperită în sud-estul Poloniei. Monedele au fost găsite anul trecut de fermierul Mariusz Dyl, în timp căuta dăunători într-un câmp din afara Cichobórz, un sat situat la 8 mile sud de Hrubieszów, lângă granița cu Ucraina. Monedele erau împrăștiate pe o suprafață mare. Mariusz Dyl a strâns câte monede a putut și apoi a anunțat descoperirea arheologilor de la Muzeul Hrubieszów.
Ajutată de descoperitor, o echipă de arheologi a săpat în zonă și au dezgropat alți 137 de denari, la 100 de metri distanță de ceea ce credeau că este locul inițial al ascunderii comorii. Acolo, Mariusz Dyl a descoperit cea mai mare grupare de monede. Opt elemente de bronz placate cu argint au fost găsite în mijlocul monedelor, probabil rămășițele supraviețuitoare ale unui recipient în care au fost îngropate.
Monedele sunt denari de argint din secolele I și II d.Hr., din timpul domniilor împăraților Nerva (r. 18 septembrie 69 d.Hr. - 27 ianuarie 98 d.Hr.) și Septimius Severus (193-211 d.Hr.), indicând că tezaurul a fost îngropat la sfârșitul secolului II sau începutul secolului III. Monedele cântăresc în total mai mult de 5,5 kilograme, fiind de departe cea mai mare comoară de monede romane găsită în provincia Lublin și una dintre cele mai mari găsite vreodată în Polonia.
Când aceste monede erau în circulație, zona Hrubieszów a fost locuită de Vandali, popoarele est-germanice care la sfârșitul secolului I s-au aliat cu Roma împotriva triburilor germanice. Cassius Dio, care, precum Tacitus, i-a numit Lugii, a scris în Istoria Romană că Domițian le-a trimis 100 de cai în sprijinul luptei lor împotriva Suebiilor, aceasta fiind prima apariție înregistrată a trupelor romane în ceea ce este acum Polonia. În a doua jumătate a secolului al II-lea, ei au luptat cu alte triburi germanice împotriva Imperiului Roman în Războaiele Marcomanice. Dar, în ultimele două decenii ale secolului, presiunea din partea goților care se deplasau spre sud a gonit Vandalii spre vest.
Materialul arheologic descoperit în regiunea Lublin atestă cât de periculos era în acea vreme. Există un număr mare de cimitire Vandal, cu înmormântări de războinici, unde defuncții a fost îngropați cu arme distruse ritualic.
Andrzej Kozłowski de la Institutul de Arheologie de la Universitatea Maria Curie-Skłodowska din Lublin consideră că tezaurul reprezintă ultima redută al Vandalilor din regiunea Lublin.
„Situația era atât de gravă pentru Vandali, goniți de goți, încât au ascuns tot ce aveau mai prețios. Se pare că aici Vandalii au pierduseră orice speranță de continua lupta", a explicat arheologul, care a subliniat cât de importantă este descoperirea pentru înțelegerea decăderii vandalilor din regiune.
„Au trebuit să ascundă resurse financiare imense care erau necesare pentru a duce război cu goții și, prin urmare, au sfârșit neputincioși. Monedele ascunse au rămas sub pământul din Hrubieszów. Nu s-au putut întoarce pentru a recupera comoara și deci nu au mai putut recruta soldați. Acesta este motivul pentru care goții s-au răspândit pașnic în întregul sud-est regiunii și au ocupat Ucraina”, a spus el.
Un legionar roman câștiga la acea vreme aproximativ 300 de denari din argint pe an, așa că tezaurul constituia o sumă vastă pentru oricine, chiar și în cele mai scumpe centre urbane, și cu atât mai mult pentru triburile germanice de la periferia imperiului.
Tezaurul va fi conservat și examinat de experți de la Universitatea din Varșovia. Cu atât de multe monede de verificat, se preconizează că procesul va dura cel puțin un an. Muzeul Hrubieszów dorește să expună comoara.
Sursa informațiilor Harta Comorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu