marți, 6 martie 2018
Exponatul lunii martie – anul 2018 – CRUCEA COMEMORATIVĂ A RĂZBOIULUI
Exponatul lunii martie
– anul 2018 –
CRUCEA COMEMORATIVĂ A RĂZBOIULUI
Exponatul lunii martie este Crucea Comemorativă a Războiului, o distincţie comemorativă românească creată de Regele Ferdinand I în iulie 1918 şi acordată tuturor participanţilor la Primul Război Mondial, militari şi civili, români şi străini.
Este confecţionată din fier de culoare neagră, având extremitatea braţelor de formă rombică, în centrul crucii aflându-se un cerc cu diametrul de 13 mm.
Panglica este din moar şi este formată din 4 dungi albastru închis şi 3 dungi verzi care alternează.
Pe avers, în medalionul central, este înscris cifrul regal al lui Ferdinand cu coroana deasupra iar pe revers anii războiului 1916-1918.
Ulterior, cu ocazia campaniei din Ungaria, a fost elaborată o altă versiune a decoraţiei, cea care avea pe revers anii: 1916-1919.
Pentru militarii care au participat la lupte, Crucea Comemorativă se conferă cu barete metalice pe care sunt înscrise localităţile sau zonele în care au avut loc luptele la care titularii au participat.
Decretul de instituire precizează 11 barete: Ardeal, Cerna, Jiu, Carpaţi, Oituz, Bucureşti, Turtucaia, Dobrogea, Mărăşti, Mărăşeşti, Tg. Ocna.
Ulterior au fost instituite noi barete : Dunărea, 1918 şi 1919, Siberia pentru Corpul voluntarilor romani din Siberia, Italia pentru ofiţerii şi gradele inferioare din Legiunea voluntarilor români din Italia.
Decoraţia din colecţia muzeului are patru barete metalice: Ardeal, Carpaţi, Mărăşti şi 1919.
Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Vâlcea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu