joi, 15 martie 2018
Expoziția temporară “Oltenia și patrimoniul său UNESCO”
Expoziția temporară “Oltenia și patrimoniul său UNESCO”, vernisaj - 19 martie 2018, ora 12.00 - Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei (str. Matei Basarab nr. 16, Craiova)!
Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Primăria Craiova și Consiliul Local Municipal, vernisează luni, 19 martie 2018, ora 12.00, la sediul său din str. Matei Basarab nr. 16, Expoziția temporară „Oltenia și patrimoniul său UNESCO” - un discurs al specificităților și al regăsirilor identitare românești.
Evenimentul cultural se circumscrie suitei de manifestări prilejuite de sărbătorirea “Zilei Olteniei”, Ediția I-a, 2018.
Considerăm că argumentul preeminent este cel al interesului publicului actual față de tradițiile și obiceiurile românești prilejuite de recunoașterea unor meșteșuguri și obiceiuri tradiționale românești incluse în patrimoniul mondial al UNESCO.
Prin demersul expozițional propus, specialiștii secției doresc să puncteze elementele care țin de cultura tradițională românească și care sunt menite să conserve, salveze și să promoveze elemente specifice culturii noastre tradiționale.
În acest sens, vom aduce în atenția publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparținând ceramicii de la Horezu, scoarțe tradiționale românești, mărțișorul tradițional, Călușul - ca dans ritual.
Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiții și meșteșuguri românești precum doina și dansul călușarilor. La Horezu, aproape toți localnicii sunt meșteri ceramiști, unii renumiți pe plan extern precum cei familiile: Bâscu, Mischiu, Pietraru, Țambrea, Paloși, Olaru, Vicșoreanu etc. Aceștia au deprins meșteșugul din generație în generație, păstrând modelele tradiționale și autentice, dar și-au imprimat originalitatea cu măiestrie.
Alături de ceramica de la Horezu, experții UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de țesut a scoarțelor românești la război este demnă, în egală măsură, de a sta alături de toate celelalte forme de artă și cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativității, identității și coeziunii sociale.
În afară de dansul călușarilor, doină, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței românești și meșteșugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogățit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărțișorului, ca element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional.
Toată narația muzeologică va fi susținută de module expoziționale care vor pune în valoare obiectele etnografice intrate în patrimoniul universal, fiind întregită de jocul călușarilor prezentat într-un film documentar.
Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu