joi, 2 februarie 2017

FERESTRAŞUL MARE (Mergus merganser)





VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!
Începând de astăzi EXPONATUL LUNII FEBRUARIE este


FERESTRAŞUL MARE (Mergus merganser)

Habitate

Întâlnit în habitate umede, cum sunt râurile, lacurile continentale, împrejmuite de pădure. Îşi amenajează cuibul în scorburi ale copacilor de pe malurile apelor. În România, specia poate fi observată numai în sezonul de iarnă pe cursul Dunării şi în Delta Dunării sau pe coastele Mării Negre.

Populaţie

Populaţia europeană este relativ mică, până la 74.000 de perechi cuibăritoare şi totodată peste 150.000 de indivizi în perioada de iernat. În România este relativ rară, populaţia de iarnă având cca. 100-200 de indivizi.

Reproducere

Femelele depun 6-17 ouă în lunile mai-iunie, incubaţia fiind de 28-35 zile. Puii dezvoltă penajul de juvenili la aproximativ 30-50 de zile de la eclozare. Femela îi îngrijeşte timp de 2-3 săptămâni, după care îi părăseşte. Puii se pot hrăni singuri încă din primele zile.

Conservare

În zonele de cuibărit, specia este ameninţată din cauza degradării habitatelor specifice, a contaminării cu pesticide şi plumb. Ca măsură de conservare primordială se impune creşterea gradului de conştientizare privind factorii de impact asupra speciei, reducerea utilizării pesticidelor în teritoriile de iernat.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu