vineri, 12 august 2016

Cetatea Braşov-Şprenghi (jud. Braşov)










.......................................................................................................................................





Sursa: Google Earth

Planul cetăţii



Sursa imagini: http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/B/Brasov/4_Sprenghi/index.html


" Braşov-Şprenghi (jud. Braşov). Cetatea aflată odinioară în cartierul omonim al Braşovului, pe un monticol stâncos de la vest de biserica parohială Sf. Bartolomeu. A avut o incintă cu formă ovală neregulată (gr. = 1,80 m). Un presupus zwinger este semnalat la nord-est. În faţă a fost lăsată o bermă de pământ bătut, lată de 4 m, asociată unui şanţ lat de 7 m şi adânc de 6,35 m. În interior au apărut, succesiv, mai întâi o construcţie rectangulară (10,5 x 7 m, gr. = 0,80 m), apoi o alta, hexagonală (turn), cu laturile de 4 m (gr. = 1,10m). În momentul desfăşurării cercetărilor arheologice, suprafaţa fusese afectată de o carieră ce a distrus la scurt timp după, – precum s-a scris, tot monumentul. Dar, la privire atentă, pe pantele de nord, se observă încă un fragment de zid, ce pare a fi medieval. Rostul acestuia nu poate fi delimitat în ansamblul monumentului. În perioada interbelică mai fusese văzută o capelă aliniată cu zidul de curtină din vest, având altar rectangular, ca şi o cisternă săpată la colţul de sud-est. (Text preluat cu modificări din Adrian A. Rusu, Castelarea carpatică. Cluj-Napoca, 2005, p. 506).

Constructorii şi deţinătorii cetăţii sunt necunoscuţi. Este posibil ca începuturile să-i fi fost marcate în secolele XIII-XIV. La fel de posibil ar fi aparţinut greavilor locali, asemănători acelora care au deţinut şi nucleele fortificaţilor de la Codlea, Râşnov, Sânpetru-Lempeş etc. Etapa a doua deconstrucţii, datată arheologic în secolele XIV-XV, la fel de ascunsă din punct de vedere istoric, nu poate fi decât imaginată ipotetic. Ori familia constructoare şi-a continuat stăpânirea, ori un alt deţinător ar fi hotărât modul ei de folosire. Unele indicii istorice dau de înţeles că a mai fost utilă pe la 1529. "


Sursa textului: http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/B/Brasov/Brasov.htm#4


Despre Cetatea Braşov-Şprenghi (jud. Braşov):

1. Braşov-Şprenghi (jud. Braşov) 
2. Cetatea de pe dealul Șprenghi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu