Câteva informaţii statistice despre comunitatea evreiască:
Anul Numărul de evrei
1850 240
1920 40
1930 22
Sursa informaţiilor statistice: http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/abetn02.pdf
În acest ortofotoplan este prezentată locaţia sinagogi sau casei de rugăciuni dispărute de-a lungul timpului. Aceasta era poziţionată în faţa vechi primări, astăzi ambele au dispărut.
Până astăzi ni s-au transmis două cimitire evreiaşti în comuna Valea Lungă unul pe str. Victoriei, nr. 326 şi unul pe str. Al. I. Cuza, nr. 554. Mai jos un ortofotoplan cu locaţile acestora:
În cimitirul de pe str. Victoriei, nr. 326 s-au păstrat 43 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din păcate acest cimitir este înpânzit de o vegetaţie densă care duce la o degradare mai alertă a monumentelor funerare şi se impune o igienizare urgentă. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:
În cimitirul de pe str. Al. I. Cuza, nr. 554 s-au păstrat 36 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din fericire acesta a fost curăţat şi întreţinut de domnul Iştfan Alexandru, pe această cale doresc să îi mulţumesc. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului
precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:
Sursa ortofotoplanurilor: http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/viewer/index.html
Acest subiect face parte din istoria locală şi nu trebuie uitat odată cu trecerea timpului!!!
© Gligor Adrian Borza, Pentru reproducerea acestui material este nevoie de acordul scris al autorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu