LINK EXCHANGE

duminică, 19 octombrie 2014

Comunitatea evreiască din Valea Lungă judeţul Alba

Astăzi doar bătrânii satului îşi mai aduc aminte că în Valea Lungă au existat şi evrei. Chiar dacă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea numărul acestora era considerabil, acesta scăzând simţitor în prima jumătate a veacului al XX-lea, stingându-se după cel de al Doilea Război Mondial.

Câteva informaţii statistice despre comunitatea evreiască:

                Anul                Numărul de evrei
                1850                     240
                1920                      40
                1930                      22

Sursa informaţiilor statistice: http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/abetn02.pdf



În acest ortofotoplan este prezentată locaţia sinagogi sau casei de rugăciuni dispărute de-a lungul timpului. Aceasta era poziţionată în faţa vechi primări, astăzi ambele au dispărut.

Până astăzi ni s-au transmis două cimitire evreiaşti în comuna Valea Lungă unul pe str. Victoriei, nr. 326 şi unul pe str. Al. I. Cuza, nr. 554. Mai jos un ortofotoplan cu locaţile acestora:


În cimitirul de pe str. Victoriei, nr. 326 s-au păstrat 43 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din păcate acest cimitir este înpânzit de o vegetaţie densă care duce la o degradare mai alertă a monumentelor funerare şi se impune o igienizare urgentă. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:




În cimitirul de pe str. Al. I. Cuza, nr. 554 s-au păstrat 36 de monumente funerare în diverse stări de conservare. Din fericire acesta a fost curăţat şi întreţinut de domnul Iştfan Alexandru, pe această cale doresc să îi mulţumesc. În cele ce urmează voi prezenta un ortofotoplan cu locaţia cimitirului precum şi o poză cu starea actuală (septembrie 2014) a acestuia:



Sursa ortofotoplanurilor:  http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/viewer/index.html

Acest subiect face parte din istoria locală şi nu trebuie uitat odată cu trecerea timpului!!!


© Gligor Adrian Borza, Pentru reproducerea acestui material este nevoie de acordul scris al autorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu